Ciprasz kész előre hozott választásokat tartani

2015 július 29., szerda 13:18

A Sto Kokkino rádiónak adott interjút a görög miniszterelnök, amiben keményen nekiment a Sziriza baloldali szárnyának, akik a július 15-én és július 22-én parlamenti szavazásokon a törvényjavaslatok ellen voksoltak. Ez a két szavazás volt az előfeltétele az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap következő, 85 milliárd eurós mentőcsomagjának.

AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Ciprasz szerint egészen szürreális, hogy a baloldali radikálisok néhány képviselője a kormány politikája ellen voksolt, miközben azt mondták, támogatják a kabinetet. Ha ez nem változik, a miniszterelnök kész előre hozott választásokat tartani.

"Ha elveszítjük a parlamenti többségünket, kénytelenek leszünk választásokat kiírni."

A 149 fős Sziriza frakcióból harmincan szavaztak nemmel a két voksoláson. Ciprasz szeptember eléjére pártkongresszust hív össze, hogy a tagot tisztázhassák az álláspontjukat.

A héten közben megkezdődhetnek a tárgyalások a nemzetközi hitelezőkkel, amiket a görög pénzügyminisztérium augusztus 20-ára le akar zárni, ugyanis azon a napon több mint 3,3 milliárd eurót kell visszafizetni az EKB-nak. (MTI)