A német pénzügyminiszter visszavenne a Bizottság és Juncker hatalmából

eu
2015 július 30., 12:24

A Frankfurter Allgemeine Zeitung írt arról csütörtökön, hogy a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble lefaragna az Európai Bizottság és elnöke, Jean-Claude Juncker jogköreiből. Elsősorban a belső piac ellenőrzését és versenyjogi szabályozás lehetőségét adná át inkább független hatóságoknak.

A FAZ névtelenül nyilatkozó diplomatákra hivatkozva írt arról, hogy a német miniszter azt szeretné, ha a Bizottság eredeti célkitűzéséhez kerülne ismét közelebb, azaz az uniós szerződése őre lenne, és leválaszthatnák az egyre komolyabb politikai cselekvésektől, melyek az utóbbi időben egyre hangsúlyosabban jelentek meg: Juncker tavalyi kinevezése óta kifejezetten aktív politikai szerepet tölt be.

photo_camera Juncker és Schaeuble még 2011-ben (GEORGES GOBET / AFP)

Schäuble régi híve annak az elképzelésnek, hogy az EU erősebb államai között egy még szorosabb szövetség jöjjön létre. Ennek feltétele lenne, hogy a tagállamok engedjenek függetlenségükből, cserébe viszont az érdekellentéteket kivédendő, a Bizottságnak is le kéne mondania bizonyos ellenőrző funkcióiról. Ez a konfliktus előjött élesben is az elmúlt hónapok során, amikor a görög mentőcsomagról szóló tárgyalások alatt Schäuble többször kétségbe vonta a Bizottság hatalmát arra, hogy önálló döntéseket hozzon és közvetlenül tárgyaljon az athéni kormánnyal.

Az elképzelés a jogkörcsorbításról már akár a következő félévben napirendre kerülhet, amikor majd Hollandia veszi át az EU soros elnökségi tisztjét. (politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.