Az egész amerikai média becsicskult Tom Cruise előtt, senki nem kérdezi a szcientológiáról

Média
2015 július 30., 06:28
comments 217

Jön a Mission Impossible új része, és ahogy ilyenkor szokás, a stáb éppen végigturnézza a teljes amerikai sajtót. Beszállt ebbe természetesen Tom Cruise is, talkshowról talkshowra jár, hogy a filmet népszerűsítse. Csak hogy Tom Cruise rég nem egyszerű hollywoodi filmsztár, hanem jóideje egyben a Szcientológia Egyház legismertebb arca is. Annak a Szcientológia Egyháznak, melynek működéséről és botrányairól éppen az idén jött ki egy nagyon komoly dokumentumfilm a HBO-n, Going Clear címmel.

A dokumentumfilmben nem csak azt tárják fel, hogy hogyan használja ki a megvezetett ártatlan embereket a szekta vezetősége, de Tom Cruise személyéhez is kapcsolódó sztorik is előkerülnek. Például hogy a szekta rabszolgamunkán tartott tagjai tisztították Cruise repülőhangárát, vagy hogy hogyan büntette a szekta Cruise volt barátnőjét. Ezekről viszont senki nem kérdezi a színészt.

Az még kevésbé volt meglepő, hogy Jimmy Fallon nem szállt bele páros lábbal a színészbe, őt nem is ezért tartják, de az Atlantic alighanem joggal szomorodik el azon, hogy Jon Stewart is teljesen becsicskult. A karrierjét a belemenős kérdésekre felépítő Stewart a kimerítő edzésprogramról, az egészséges diétáról és Cruise hajáról csevegett a színésszel.

Abban persze semmi szokatlan nincs, hogy egy ilyen médiaturné az utolsó másodpercig ki van találva és előre le van egyeztetve, régóta így működik ez. De azért az mégis egy másik szint, amikor az év legtöbbet emlegetett dokumentumfilmjében nagyon súlyos állításokat fogalmaznak meg az emberről, erre pedig egyetlen interjú sem tér ki.

És persze magyarázat is bőven adódik minderre: Stewart műsora, a Daily Show a Comedy Centralon fut, aminek tulajdonosa a Viacom. Az a Viacom, ami a tulajdonosa a Paramount Picturesnek is, a stúdiónak, ami a Mission Impossible franchiset gyártja. A Comedy Centralnak nem ez az első csörtéje Tom Cruise sorozata miatt, 2005-ben egy szcientológiával foglalkozó South Park-rész miatt lett botrány, amit nem is adhattak le újra 2006-ban, mert Cruise állítólag megzsarolta a stúdiót.

Az Atlantic cikke szerint is a legnagyobb kérdés, hogy miért éri meg mindez Jon Stewartnak, aki az amerikai televíziózás egyik legnagyobb alakja, fontos és kemény interjúk sokaságát készítette el élete során, a New York Times szerint Amerika legmegbízhatóbb embere, és tizenhat év után, épp a jövő héten fogja otthagyni a Daily Show-t. És erre az egyik utolsó adásban Cruise edzésprogramjáról kellett csevegnie, nem pedig a bűncselekményekről, amiket a színész szektája állítólagosan elkövetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.