Telepítetted az új Windowst, és persze olvasatlanul leokéztad a felhasználói feltételeket?

TECH
2015 augusztus 01., 06:48
comments 704

A Microsoft hisz abban, hogy a valódi átláthatóság lényegretörő és közérthető felhasználási feltételekkel kezdődik,

írta a Microsoft új privacy statementjét és felhasználói feltételeit beharangozó posztjában a cég jogi igazgatóhelyettese, Horacio Guiterrez. Guiterrez jogász, így nyilván nincs tisztában a beszélt nyelvvel, vagy azzal, hogy a nem jogi végzettségű emberek mit tartanak lényegretörőnek és közérthetőnek.

A Microsoft két új alapdokumentuma nem ilyen.

A két dokumentum, amiket, ha éppen mostanában telepítette a Windows 10-et, minden bizonnyal már olvasatlanul leokézott, együtt

összesen 45 oldalnyi, a legsúlyosabb jogásznyelven írt szöveg, amit elfogadva a felhasználó lényegében lemondott magánélete védelméről.

Vegyük például azt, hogy az új felhasználói feltételek alapján a Microsoft, ha éppen úgy tartja kedve

felhasználói legszemélyesebb tartalmaihoz is hozzáférhet, másolatot készíthet róluk és ki is adhatja harmadik félnek.

Hasonlóan súlyos félreértése az adatvédelemnek, hogy amennyiben egy felhasználó titkosítaná az eszközét, akkor a Windows automatikusan felmásolja a titkosítókulcsot a felhőbe, ahonnan eddig tényleg soha senkinek se sikerült semmit kilopnia, kérdezzenek meg erről bármilyen híres nőt, akikről láttak mostanában telefonnal készült meztelen képet.

A Microsoft emellett gyűjti és tárolja azt az információt is, hogy mikor és milyen hálózathoz csatlakozunk - beleértve a hálózat jelszavát is.

Ha pedig valaki használná az új Windows killer appját, a Cortanara keresztelt microsoftos Sirit, akkor hozzájárul, hogy a Microsoft hozzáférjen geolokációs adataihoz, naptárához, levelezése és chatjei tartalmához, híváslistájához, böngészési előzményeihez, ébresztőórájához és még

valami speech datának nevezett dologhoz is, ami, ha jól értem, azt jelenti, hogy mindenhez, amit a készülék mikrofonja rögzít.

Vannak olyan magánszférabeállítások, amiket meg lehet változtatni. Például, ha valaki nem használja a Cortanát, akkor azt le tudja tiltani, hogy a Microsoft saját szerverein tárolja a böngészési előzményeit. De ezeken a beállításokon aktívan kell változtatni, alapból engedélyezve vannak a szoftverben. (Via EDRi. Címlapkép: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.