Telepítetted az új Windowst, és persze olvasatlanul leokéztad a felhasználói feltételeket?

2015 augusztus 1., szombat 6:48
721

A Microsoft hisz abban, hogy a valódi átláthatóság lényegretörő és közérthető felhasználási feltételekkel kezdődik,

írta a Microsoft új privacy statementjét és felhasználói feltételeit beharangozó posztjában a cég jogi igazgatóhelyettese, Horacio Guiterrez. Guiterrez jogász, így nyilván nincs tisztában a beszélt nyelvvel, vagy azzal, hogy a nem jogi végzettségű emberek mit tartanak lényegretörőnek és közérthetőnek.

A Microsoft két új alapdokumentuma nem ilyen.

A két dokumentum, amiket, ha éppen mostanában telepítette a Windows 10-et, minden bizonnyal már olvasatlanul leokézott, együtt

összesen 45 oldalnyi, a legsúlyosabb jogásznyelven írt szöveg, amit elfogadva a felhasználó lényegében lemondott magánélete védelméről.

Vegyük például azt, hogy az új felhasználói feltételek alapján a Microsoft, ha éppen úgy tartja kedve

felhasználói legszemélyesebb tartalmaihoz is hozzáférhet, másolatot készíthet róluk és ki is adhatja harmadik félnek.

Hasonlóan súlyos félreértése az adatvédelemnek, hogy amennyiben egy felhasználó titkosítaná az eszközét, akkor a Windows automatikusan felmásolja a titkosítókulcsot a felhőbe, ahonnan eddig tényleg soha senkinek se sikerült semmit kilopnia, kérdezzenek meg erről bármilyen híres nőt, akikről láttak mostanában telefonnal készült meztelen képet.

A Microsoft emellett gyűjti és tárolja azt az információt is, hogy mikor és milyen hálózathoz csatlakozunk - beleértve a hálózat jelszavát is.

Ha pedig valaki használná az új Windows killer appját, a Cortanara keresztelt microsoftos Sirit, akkor hozzájárul, hogy a Microsoft hozzáférjen geolokációs adataihoz, naptárához, levelezése és chatjei tartalmához, híváslistájához, böngészési előzményeihez, ébresztőórájához és még

valami speech datának nevezett dologhoz is, ami, ha jól értem, azt jelenti, hogy mindenhez, amit a készülék mikrofonja rögzít.

Vannak olyan magánszférabeállítások, amiket meg lehet változtatni. Például, ha valaki nem használja a Cortanát, akkor azt le tudja tiltani, hogy a Microsoft saját szerverein tárolja a böngészési előzményeit. De ezeken a beállításokon aktívan kell változtatni, alapból engedélyezve vannak a szoftverben. (Via EDRi. Címlapkép: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt