Az Airbus szabadalmaztatott egy repülőgépmodellt, ami egy óra alatt tenné meg a New York - London távot

közlekedés
2015 augusztus 03., 19:09
comments 130

Júliusban az amerikai szabadalmi hivatal befogadta az Airbus igényét, és jóváhagytak egy szabadalmat, ami gyakorlatilag egy hiperszonikus repülőt takar.

A bejegyzés szerint a repülő a hangsebesség négy és félszeresével lenne képes hasítani. A szabadalmakat azonnal elemző szakmai fórumok szerint egy ilyen repülő a New York-London távot egy óra alatt tenné meg. Az eddigi rekorder a már fogalomból kivont Concorde volt, három és fél órás menetidejével.

airbus

A szabadalmi leírás részletesen kitér a repülő dizájnjára, és az is kiderül, hogy három különböző típusú hajtómű vinné előre. Vertikálisan szállna fel, és ahogy a PatentYogi fogalmaz, gyakorlatilag a világ legnagyobb hullámvasútja lenne. Amúgy is érdemes megnézni a videójukat, sok mindent segít megfogni:

A szabadalom szerint az aerodinamikai tervezés egy jelentős része arra fókuszál, hogy hogyan lehet csökkenteni a hangrobbanás mértékét. A Concorde-dal szemben is gyakori panasz volt ez, nem is igazán lehetett szárazföld felett használni ezért a gépeket.

Természetesen egy szabadalom benyújtása semmit nem jelent, simán lehet, hogy az Airbus soha nem fog ennek a modellnek a gyártásába vagy megvalósításába fogni. De akkor is érdekes látni, merrefelé halad most a tapogatózás. (via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.