Pákh Imre független értékbecslőket kérne fel, de a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé

Folytatódik a huzavona Munkácsy Mihály Golgota című festménye körül. A tulajdonos Pákh Imre kilencmillió dollárt kérne a képért, a Magyar Nemzeti Bank hatot adna. Közben a kormány megkezdte a festmény védetté nyilvánítását, így az már nem hagyhatja el az országot.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Pákh szerint a jegybank az értékbecslőivel alulértékeli a képet. A tulajdonos szerint jelenleg három olyan értékbecslő, aki nem tekinthető függetlennek.

"A három „független" értékbecslő közül egy a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, kettő pedig olyan galériák értékbecslője, akik milliárdos üzleteket ütöttek nyélbe az állammal. Függetlennek tehát aligha nevezhetők,"

mondta Pákh a Blikknek. Szerinte az lenne a megoldás, hogy három valóban független, nemzetközi értékbecslő mondana egy árat a képre és azt fizetné ki a Nemzeti Bank. Pákh feltételeire reagált a Gerhardt Ferenc a jegybank alelnöke is. Véleménye szerint itt egyértelmű a helyzet, mert

"csak magánszemélyek között képzelhető el független, nemzetközi értékbecslők felkérése, az állami műkincsvásárlások esetében a jogszabályok miatt nem."

(Blikk)