San Francisco biciklisei megmutatták, mi történne, ha mind betartanák a közlekedési szabályokat: Közlekedési káosz

közlekedés
2015 augusztus 03., 19:59
comments 197

Az apró, de fontos tüntetés még múlt héten zajlott, de érdemes róla megemlékezni. San Francisco nem egy annyira kerékpárosbarát város, mármint földrajzilag: mivel meglehetősen dombos település, a biciklis forgalom egy jelentős része hárul a Wiggle nevű laposabb szakaszra. Viszont mivel rengetegen szeretnek ott is biciklizni, hatalmas lett a forgalom. A rendőrség az utóbbi időben meglátta ebben a potenciált, és rendesen rászálltak az ott közlekedő biciklisekre.

A város rendőrkapitánya, John Sanford pedig azt kérte, hogy minden biciklis tartsa be a törvényeket, ugyanúgy ahogy az autósok, azaz például álljanak meg minden stoptáblánál. Ezért több száz biciklis vette nyakába a várost, hogy megmutassák, mivel jár mindez. Káosszal, persze.

A biciklisek ugyanis ezen a napon minden apró szabályra odafigyelve közlekedtek. Nagyon hamar komoly forgalmi dugót okozva ezzel. Az a kitétel például, hogy minden stoptáblánál álljanak meg, teljesen életszerűtlen a valóságban.

Persze szó nincs arról, hogy a biciklisek a törvények fölött szeretnének állni. Csak azt szeretnék, ha nem autósokként, hanem biciklisként kezelnék őket. Más államokban létezik már erre szabályozás, az Idaho Stop-törvény 1982 óta él, és e szerint a stoptáblát a biciklis kezelheti elsőbbségadásra figyelmeztető táblaként, míg a piros lámpa láttán kell csak megállnia. Ezzel nem csak energiát takaríthatnak meg, de hamarabb átérnek a kereszteződéseken és jobban láthatóak a forgalomban is. A szervezők ezért egy hasonló szabály elfogadására vágynak a városukba is. (SFWeekly)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.