Az amerikai hatóságok vizsgálják a Deutsche Bank orosz üzleteit

Nyomozást kezdtek az amerikai szövetségi ügyészek a Deutsche Bank orosz üzletei miatt, állítják olyanok, akik tudomással rendelkeznek az ügyről. Az amerikai igazságügyi minisztérium eddig titokban folyó nyomozásában azt vizsgálják, hogy

a német bank trükkös üzletekkel lehetővé tette orosz ügyfeleinek, hogy a pénzüket a hatóságok értesítése nélkül mozgathassák.

A gyanú szerint ún. mirror trading-ügyletekkel oldották ezt meg. Ennek a lényege, hogy az ügyfél nem konkrét, eseti megbízásokat ad, hanem egy másik befektető kereskedési stratégiájának tükrözésével bízza meg a bankot, vagyis a kereskedés ettől fogva automatikusan folyik.

Így pedig vagyonukat anélkül vihették ki Oroszországból, hogy erről bármilyen hatóságot értesítettek volna.

Jelen esetben a Bloomberg június 5-i, a bank saját belső vizsgálatára hivatkozó jelentése szerint 6 milliárd dollárt mozgathattak úgy, hogy az felkeltette a pénzmosás gyanúját.

Két nappal később a bank két vezérigazgatója, Jürgen Fitshen és Anshu Jain is indoklás nélkül lemondott posztjáról.

A Deutsche Bank ellen ez a harmadik folyamatban lévő nyomozás úgy, hogy a bank áprilisban 2,5 milliárd dolláros vádalkut kötött a brit és az amerikai hatóságokkal a londoni banközi kamatláb manipulálása miatt indult nyomozásban. (Via Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.