A dél-szudáni ellenzéki vezető nem mehet a béketárgyalásokra

külföld
2015 augusztus 05., 21:42
comments 104

Lam Akol a dél-szudáni silluk kisebbség vezetője. A sillukoknak pedig egy ideje nincs jó sorul, Lam Akol ezért Salva Kiir dél-szudáni elnök egyik legfőbb bírálója. A sillukok számára jó lehetőség volt, hogy vezetőjük meghívást kapott a Dél-Szudán folyamatos háborúinak lezárására, az etiópiai Addisz-Abebába összehívott tárgyalásra.

Lam Akolt azonban a dél-szudáni főváros, Dzsuba repterén feltartóztatták, és nem engedték a repülőre. Salva Kiir elnöki hiavatla szerint azért, mert az ellenzéki pártok vezetőinek tilos utazni az elnöki hivatal jóváhagyása nélkül, Éam Akol pedig nem kapott ilyen jóváhagyást. Az elnöki titkárság szerint ráadásul ők nem is tudták, hogy Lam Akolt is meghívták a béketárgyalásokra.

photo_camera Salva kiir elnök (Forrás: Wikipedia)

A béketrágyalásokról régóta kizárják a kisebb etnikumok képviselőit, valószínűleg Etiópiában is a Salva Kiir elnök mögött álló dinkák, és a 2013-as politikai válság óta újra velük szemben álló nuerek játszák a döntő szerepet. (Reuters)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.