A dél-szudáni ellenzéki vezető nem mehet a béketárgyalásokra

Lam Akol a dél-szudáni silluk kisebbség vezetője. A sillukoknak pedig egy ideje nincs jó sorul, Lam Akol ezért Salva Kiir dél-szudáni elnök egyik legfőbb bírálója. A sillukok számára jó lehetőség volt, hogy vezetőjük meghívást kapott a Dél-Szudán folyamatos háborúinak lezárására, az etiópiai Addisz-Abebába összehívott tárgyalásra.

Lam Akolt azonban a dél-szudáni főváros, Dzsuba repterén feltartóztatták, és nem engedték a repülőre. Salva Kiir elnöki hiavatla szerint azért, mert az ellenzéki pártok vezetőinek tilos utazni az elnöki hivatal jóváhagyása nélkül, Éam Akol pedig nem kapott ilyen jóváhagyást. Az elnöki titkárság szerint ráadásul ők nem is tudták, hogy Lam Akolt is meghívták a béketárgyalásokra.

Salva kiir elnök (Forrás: Wikipedia)

A béketrágyalásokról régóta kizárják a kisebb etnikumok képviselőit, valószínűleg Etiópiában is a Salva Kiir elnök mögött álló dinkák, és a 2013-as politikai válság óta újra velük szemben álló nuerek játszák a döntő szerepet. (Reuters)

 

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.