70 éve történt a hiroshimai atomtámadás

külföld
2015 augusztus 06., 04:42
comments 87

Több, mint 40 ezer ember gyűlt össze csütörtök reggel a hiroshimai békeparkban, hogy megemlékezzenek az atomrobbanás áldozatairól. 1945-ben, az Enola Gay bombázóról ledobott nukleáris töltetek nyomán legalább 140 ezer ember halt meg - közülük sokan azonnal, sokan később, a nukleáris sugárzás hatására vesztették életüket.

photo_camera A kép baloldalán Shinzo Abe, japán miniszterelnök.

Az eseményen részt vett Abe Sindzó japán miniszterelnök mellett további száz ország képviselője is. A kormányfő arról beszélt, hogy mint az egyetlen atomtámadást elszenvedett országnak, Japánnak kötelessége küzdenie a nukleáris fegyverek felszámolásáért. Jelen volt az Egyesült Államok japán nagykövete is, Caroline Kennedy, aki a néhai John F. Kennedy lánya.

photo_camera John Kerry, amerikai külügyminiszer. Fotó: Yuri Gripas / Reuters

John Kerry amerikai külügyminiszter Malajziából üzentek a részt vevőknek és a hat nagyhatalom Iránnal kötött megállapodását méltatta, amely az atomprogram korlátozásáról szól. Kerry távolmaradásában szerepet játszhatott, hogy Japán és az Egyesült Államok között vannak diplomáciai surlódások. Wikileaks dokumentumokból nemrég derült ki, hogy az NSA hosszasan megfigyelt japán vezetőket, köztük Abe Sindzó miniszterelnököt is.

(USA Today) (CNN)

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.