70 éve történt a hiroshimai atomtámadás

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Több, mint 40 ezer ember gyűlt össze csütörtök reggel a hiroshimai békeparkban, hogy megemlékezzenek az atomrobbanás áldozatairól. 1945-ben, az Enola Gay bombázóról ledobott nukleáris töltetek nyomán legalább 140 ezer ember halt meg - közülük sokan azonnal, sokan később, a nukleáris sugárzás hatására vesztették életüket.

A kép baloldalán Shinzo Abe, japán miniszterelnök.

Az eseményen részt vett Abe Sindzó japán miniszterelnök mellett további száz ország képviselője is. A kormányfő arról beszélt, hogy mint az egyetlen atomtámadást elszenvedett országnak, Japánnak kötelessége küzdenie a nukleáris fegyverek felszámolásáért. Jelen volt az Egyesült Államok japán nagykövete is, Caroline Kennedy, aki a néhai John F. Kennedy lánya.

John Kerry, amerikai külügyminiszer. Fotó: Yuri Gripas / Reuters

John Kerry amerikai külügyminiszter Malajziából üzentek a részt vevőknek és a hat nagyhatalom Iránnal kötött megállapodását méltatta, amely az atomprogram korlátozásáról szól. Kerry távolmaradásában szerepet játszhatott, hogy Japán és az Egyesült Államok között vannak diplomáciai surlódások. Wikileaks dokumentumokból nemrég derült ki, hogy az NSA hosszasan megfigyelt japán vezetőket, köztük Abe Sindzó miniszterelnököt is.

(USA Today) (CNN)

 

 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.