Fazekas Sándor nem engedi ki a kezei közül a gyógyfürdőnyi olasz bort

bűnügy
2015 augusztus 07., 06:45
comments 88

Július közepén Fazekas Sándor földművelési miniszter elrendelte 50 ezer hektoliternyi olasz importbor lefoglalását, a NÉBIH pedig ennek megfelelően cselekedett. A minisztérium gyanúja szerint az 5000 köbméternyi bor cukrozott, hamisított lehet.

Fazekas döntése előtt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) július 10-én hívta fel tagjai figyelmét arra, hogy zárolják olasz eredetű készleteiket, egyes esetekben pedig a már kiszállított olasz borokat vonják vissza a polcokról, egy Olaszországban felderített jövedéki visszaélés miatt. Az akkori tájékoztatás szerint az olasz Cantine Brusa borászat - az egyik legnagyobb olasz borászat, ami több hazai importőr beszállítója - készleteit, az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a cég ellen.

Az ügyről étersítették az olasz hatóságokat is, akik szerint borok élelmiszerbiztonsági kockázatot nem jelentenek, a magyar kormány viszont addig zár alatt fogja tartani a brutális italmennyiséget, amíg le nem zárul a nyomonkövetési eljárás, és ki nem derül minden a borokról. Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciákat a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon sem kerülhetnek forgalomba - írta közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.