Azoknak is fizet a finn tébé, akik már az ISIS oldalán harcolnak a Közel-Keleten

külföld
2015 augusztus 09., 06:11
comments 164

A finn társadalombiztosítás támogatja még az Iszlám Állam oldalán harcoló finn lakosokat is, mivel azok hazájuk elhagyása után is jogosultak a juttatásokra - hívta fel a figyelmet a visszásságra szombaton a finn sajtó.

A témával a Suomen Kuvalehti című finn magazin jött elő elsőként: tudatta, hogy az állami  babakelengye-csomagra - amely minden finn újszülöttnek jár -, jogosultak azok a családok is, amelyek Szíriába mentek csatlakozni az ISIS dzsihadista terrorszervezethez,

csakhogy nem sikerül postán eljuttatni néhányukhoz a szociális csomagot.

A finn társadalombiztosítás viszont nem akarja megrövidíteni még az ilyen családokat sem, ezért a babakelengye helyett pénzt küld az ISIS-es finneknek. Az összeg a kelengye értékével egyenlő és adómentes.

A visszásság hallatán egy finn parlamenti képviselő rögvest bejelentette, hogy követelni fogja: ruházzák fel a finn belbiztonsági rendőrséget azzal a joggal, hogy felfüggesztethesse a juttatások folyósítását azoknak, akik gyaníthatóan terroristákkal harcolnak.

A finn társadalombiztosítás egy ügyvédje azonban értésre adta, hogy a jelenlegi szabályok szerint nem lehet megvonni valakitől a juttatásokat pusztán annak alapján, hogy feltehetően büntetendő cselekményeket követ el. Így aztán

az ISIS esetleges finn terroristái családtagjaikkal együtt továbbra is jogosultak Finnországtól nyugdíjra, egészségügyi költségtérítésre és különböző családi kedvezményekre.

Az Iszlám Állam fő erejét persze nem a finn légió adja, mivel legfeljebb ötven finn lakos harcolhat az ISIS oldalán.

A finn újszülöttek családjai mindmáig kartondobozban kapják a babakelengye-segélyt, amelynek eredete az 1930-as évek végére nyúlik vissza. Azzal a céllal indult a dobozolás, hogy a szegény családba született finn gyermekek se szenvedjenek hiányt alapvető dolgokból. Az állami babasegély-csomag 1949-től minden finn csecsemőnek jár. Az idők során egyre több hasznos holmi került bele, jelenleg van benne egyebek közt hálózsák, rugdalódzó, kinti ruhácska, pelenka, fürdető holmi, játék és még egy kis matrac is lapul az alján. Ennek köszönhetően a doboz remek ágynak, és sok anyuka abban is altatja gyermekét - pár hónapig - manapság is. A ruhák nemsemleges színűek, így az öcs örökölheti nővértől, a húg meg bátytól.

A dobozból az évtizedek során eltűnt például a cumisüveg meg a cumi, hogy szoptatásra késztesse az anyákat. Eldobható pelenkák is csak egy darabig voltak benne, aztán környezetvédelmi megfontolásból visszatért a hagyományos, mosható textilpelenka.

A kismamák választhatnak, hogy vagy a csomagot kérik, vagy helyette 140 eurót (bő 40 ezer forintot), ám 95 százalékuk a dobozra szavaz, már csak azért is, mert tartalma többet ér a felajánlott alternatív összegnél. A pénzjuttatás, illetve a hasznos csomag orvosi ellenőrzésre is ösztönzi az áldott állapotú nőket: csak akkor kaphatják meg, ha terhességük első négy hónapjában jelentkeznek orvosi vizsgálatra.

Finnországban az 1930-as években rendkívül magas volt a gyermekhalandóság, ezer csecsemő közül 65 meghalt. Mostanra a világon az egyik legjobb a finn mutató. Sokan úgy gondolják, hogy ebben a doboz is szerepet játszott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.