Egy éve lőtte le egy rendőr a fegyvertelen, fekete Michael Brownt Fergusonban

külföld
2015 augusztus 09., 07:07
comments 215

2014. augusztus 8-án teljesen felfordult az élet a Missouri államban lévő Fergusonban. A kisvárosban ugyanis egy Darren Wilson nevű rendőr igazából máig tisztázatlan körülmények között agyonlőtt egy 18 éves, fegyvertelen fekete fiút, Michael Brownt.

photo_camera Gyerekek a szombati felvonuláson (AFP)

A helyzetet a rendőrség is rosszul kezelte, titkolóztak, nem adták meg a megfelelő felvilágosítást az áldozat hozzátartozóinak sem. Többek közt ezért is indultak a fergusoni tüntetések a rendőri erőszak ellen, amik végül fosztogatásokba és összecsapásokba torkollottak. Missouri állam kormányzója néhány nappal később kénytelen volt behívni a Nemzeti Gárdát, a rendőrség ugyanis egymaga képtelen volt rendet tenni Fergusonban.

Közben felfordult a teljes amerikai közvélemény, publicisztikák ezrei jelentek meg a fergusoni tüntetők mellett és ellenében is. Közben újabb, feketék elleni rendőri túlkapások tüzelték a kedélyeket.

Novemberben újra tüntettek Fergusonban, ekkor ugyanis a vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem emel vádat Darren Wilson rendőrjárőr ellen, mert nem hibázott az eljárás során. Wilson addigra már otthagyta a rendőrséget. A járőrt ugyan felmentették, márciusban azonban egy vizsgálat komoly faji előítéleteket mutatott ki a fergusoni rendőrségen belül. A vizsgálat után lemondott a rendőrfőnök is.

photo_camera A megemlékezés résztvevői (AFP)

A helyzet ma már nyugodtabb, de Fergusonban és St. Louis agglomerációjában továbbra is nagy a feszültség a többségében fehérekből álló rendőri egységek és a fekete többség között.

Szombaton este a kisvárosban több százan vonultak fel a 2014-es eseményekre emlékezve. A menetet Michael Brown apja vezette. A felvonulás békés volt, de rengeteg rendőr biztosította.

photo_camera Nem felejtünk. (AFP)

A megemlékezők vasárnapra is felvonulást terveznek, Brown halálának helyszínétől a helyi templomig vonulnának, és 4,5 perces csenddel emlékeznének meg arról a 4,5 óráról, amíg Brown holtteste az utcán feküdt, és a rendőrök senkit nem engedtek a helyszín közelébe. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.