Az ajándék ló és a foga - review, Day 1

Nincs kategorizálva
2015 augusztus 11., 09:11

A Chelsea csak megbotlott, az Arsenal viszont mindjárt el is taknyolt a PL nyitófordulójában, amire - egy jófajta népsportos fordulattal élve - igen jelentősen rányomta a bélyegét a nagy meleg, és a meglehetősen, khm, idény elejinek mondható forma. Beszédtéma ettől függetlenül is akadt bőséggel, és amúgy is, tökéletesen ismerjük az ajándék ló rágószerveiről szóló mondást, úgyhogy szájhúzogatás helyett hajtás után inkább belevetjük magunkat a tutiba. A hét meccse, a forduló statja és képe, avagy jön minden, ami szem-szájnak ingere.

A forduló meccse (Everton-Watford 2-2)

Oké, ez így kissé túlzó, de az ember gyarló, és hajlamos azok közül a meccsek közül válogatni, amiket látott. Nekem ez az Everton-Watford felvételről esett be, viszont úgy is egészen jól szórakoztam rajta, hogy már tudtam, mi lett az eredmény. Ennél erősebb érvre pedig most nem volt szükségem.

Az Everton tavaly iszonyatosat perecelt, és nem csak a bajnokságban. Ehhez képest a keret szinte semennyit sem változott, és most is az előző évi alapcsapat állt fel, annyi különbséggel, hogy egyrészt bekerült a kezdőbe az egykori MU-prospect Cleverley, másrészt a sérült Baines-t a szemtelenül fiatal Galloway-jel pótolta Martínez.

A Watford pont a másik véglet, csak ezen a nyáron érkezett hozzájuk egy tucatnyi új játékos. Újoncoknál ez ritkán nyerő stratégia, de azt sem szabad elvitatni, hogy Pozzóék értenek a dologhoz, az Udinese-Granda kettőst már évek óta sikerül a vonal felett tartaniuk. Én még mindig azt mondom, hogy a Watforddal ez elképesztő bravúr lenne, de kétségtelen, hogy az első meccs alapján lehet sanszuk.

Az Everton a Martíneztől megszokott mobilis 4-2-3-1-gyel kezdett, Lukakut a Mirallas-Barkley-Cleverley sor támogatta hátulról. A kulcsfigura azonban Coleman volt, a csapat az ő folyamatos felfutásaival akart létszámfölényt kialakítani a joboldalon. Barkley és az ezen az oldalon kezdő Mirallas is rendre vele kereste az összjátékot, ennek köszönhetően az Everton eléggé féloldalas csapat benyomását keltette az első félidőben.

Coleman felfut, Mirallas helyet csinál neki, de Barkley is a Watford védelmének bal oldala felé helyezkedik. Az Everton saját jobbján akarta bevinni a döntő csapást.

A hazaiak totális dominanciára rendezkedtek be, Barry és/vagy McCarthy szinte harmadik középhátvédnek húzódott vissza, hogy a Galloway-Coleman páros folyamatosan az ellenfél tizenhatosát támadhassa. Helyzet azonban nem nagyon lett a nyomasztó fölényből, a Watford ugyanis gyakorlatilag megszállta saját kapujának előterét.

Sanchez Flores csapata rigid 4-4-2-vel kezdett védekezésben, de az Everton nyomására reagálva gyakorlatilag perceken belül kénytelen volt átállni 5-3-2-re. Főleg a Coleman oldalán védekező Layún szorult hátra, de a két védekező középpályás, Behrami és Capoué is iszonyatosan mélyen játszott.

Flores nem sokat variált, megszállta a tizenhatos előterét és szimpla emberfölénnyel oltotta ki az Everton erényeit

A Watford nem nagyon ideologizálta túl a meccset, sima emberfölényt alakítottak ki a labda körül, ehhez pedig szinte a teljes csapatot beáldozták védekezésben. Még Juradónak is rendszeresen hátra kellett jönnie, csak a csatár Deeney kapott felmentést, az ő feladata az előrebikázott labdák megjátszása volt.

Ebből nem is alakult ki klasszikus támadójáték, de nehány kósza labdából veszélyes tudott lenni a Watford, elsősorban az Everton gyenge középpályás védekezése miatt. Amikor aztán egy szerencsés akció végén Layún megszerezte a vezetést a vendégeknek, csak még inkább elkezdett felborulni a pálya.

Az Everton fokozota a nyomást, a Watford pedig egyre több emberét rendelte hátra: itt már hatan védik a tizenhatos vonalát.

Martínez azonnal reagált a gólra, Mirallas és Cleverley helyet cserélt, így előbbi befelé cselezve tudta megbontani a vendégek védelmét. Egyszer-kétszer össze is jött neki, de a Watford nem jött zavarba, mihelyst labdát kapott, azonnal lekettőzték a belgát:

A félidőben újabb váltás jött, Martínez hátrébb parancsolta Barkley-t, és egyre több hosszú labda szállt az egyébként nagyon indiszponált Lukaku felé. Ennek az volt az előnye, hogy összehúzta a Watford hátsó négyesét, és több hely szabadult fel a vonalak mellett felfutó Coleman, valamint a befelé cselező Mirallas számára. Innentől kezdve az elsődleges cél az ívelések utáni lecsorgó labdák összegyűjtése lett, ami azért volt jó döntés, mert Barkley és McCarthy is mélyről, lendületből érkezve igazán hasznos.

Az igazi fordulatot Koné és Oviedo beállása hozta, előbbi Lukakuval párban még nagyobb nyomás alá helyezte a Watford belső védőit, utóbbi lendületes játéka pedig megmutatta, milyen, ha van az Evertonnak baloldala is. Ez a két változtatás hozta magával a hazaiak két gólját is: az elsőt Barkley lőtte futtából, egy felívelt, majd lekészített labda után, a másodikat pedig Koné szerezte, miután az általa megcsúsztatott labdát visszakapta Lukakutól.

A kettő között viszont a Watford talált még egy gólt (Ighalo nagyon megetette a körüludvarolt Stones-t), így az egész semmit nem ért, összességében csalódást keltő iksszel nyitott az Everton, és most nem is nagyon látni, hogy lenne több ebben a csapatban.

A hét statisztikája

Az Arsenal védekező középpályása, Francis Coquelin egyetlen szerelést sem mutatott be a West Ham elleni, vesztes (0-2) meccsen. A francia játékos idén tavasszal átlagban 3 szerelést és 1,8 labdaszerzést könyvelhetett el meccsenként, és bajnokság egyik legjobb holding midfielderévé nőtte ki magát. Véget ért a varázslat?

A forduló játékosa (MVP)

Reece Oxford, a West Ham tizenhat éves játékosa nem csak a PL történetének második legfiatalabb debütánsa lett (kommentek között jöhet a megfejtés a lista első helyezettjére), de a forduló egyik legjobbja is, miután gyakorlatilag zsebre tette Mesut Özilt az Arsenal elleni londoni rangadón. Oxford a meccsen 95%-kal passzolt, volt három szerelése és ugyanennyi interceptionje (szerzett labdája) is. Nekünk ez persze nem volt túl nagy meglepetés, a West Hamet scoutoló kollégánk ugyanis már rég felhívta a figyelmünket a srácra.

A hét képe

A születésnapos Louis Van Gaal értékeli csapata teljesítményét a Tottenham elleni mérkőzés után. A United gólját a meccsen a gárda történetének ötödik legeredményesebb játékosa, Own Goal szerezte.

A hét meglepetése

Miután alig egy hete körüludvaroltuk az Arsenalt, sokkoló volt látni teljesen reménytelen játékukat a West Ham ellen. Bilic csapata az ellazsált EL-meccsek után megmutatta, hogy ha kell, akkor igazán pofásan is képes játszani, Payet pedig tényleg a nyár egyik legkomolyabb fogása lehet. A kategória különdíjasa a Leicester City, ami valósággal kifilézte a Sunderlandet (4-2), negatív értelemben pedig a Stoke is szóba kerülhet, miután esélye sem volt megverni a híg fosnál valamivel lagymatagabb Liverpoolt.

Tippjáték

Daneszz úgy kilőtt a rajtnál, mint a frissen kokszba mártott Ben Johnson: három telibe talált meccsével és 22 pontjával simán vezeti a mezőnyt, mögötte Endroo (18) valamint BlueBlood (16) érkezik, majd többen is kéz a kézben, 15 ponttal. A listát bogarászni itt lehet teljes terjedelmében, de a könnyebbség kedvéért a legjobbakról beszúrunk egy képet is, amellett, hogy főmeghajtással egybekötve gratulálunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.