Bizonyítást nyerhet, hogy orosz szakadárok lőtték le a maláj utasszállítót

2015 augusztus 11., kedd 12:11

Holland nyomozók olyan lövedék-maradványokra bukkantak, amelyek feltehetőleg az MH17-es maláj utasszállítót ért rakétatámadásból maradhattak hátra - írja a BBC. A gép tavaly júliusban csapódott a földbe, fedélzetén 298-an haltak szörnyet.

malajgep_utja

A jelentés szerint a darabok - amik egy BUK földlevegő rakétarendszerből kilőtt töltet megmaradt részecskéi lehetnek - tüzetes vizsgálatával a nyomozók közelebb kerültek ahhoz, hogy biztosan megállapítható legyen, kik álltak a támadás mögött. A szakemberek ugyanakkor elismerik: egyelőre nem tudtak "minden kétséget kizáró oksági viszonyt" felállítani a becsapódás és a most talált maradványok között, de a munka még zajlik.

Az ügyön egy nemzetközi nyomozó csoport (Joint Investigation Team - JIT) dolgozik a holland biztonsági tanáccsal közösen. (A maláj gép Amszterdamból repült Kuala Lumpur felé.) A JIT-ben holland, maláj, orosz, brit, amerikai és ausztrál szakértők is dolgoznak. A csoport közlése szerint a most beazonosított részeket még egy korábbi misszió során sikerült begyűjteni.

Fotó: DOMINIQUE FAGET / AFP

Ukrajna és a nyugati országok oroszbarát szakadárokat okolnak a lehetséges terrorcselekmény miatt, és noha számos jel mutat arra, hogy valóban ők követték el a támadást, ezt minden kétség nélkül még nem sikerült bizonyítani.

A mostani jelentés két héttel azután került nyilvánosságra, hogy Oroszország mégvétózta azt az állásfoglalás-tervezetet, ami egy nemzetközi törvényszéki vizsgálatot kezdeményezne az ügyben.  Moszkva szerint a megállapítás még korai, az összefüggés egyelőre nem bizonyított.

(BBC)