Nő a volán mögött? ÉLETVESZÉLY!!

életmód
2015 augusztus 11., 18:55

A személyi sérüléssel járó balesetek statisztikáit figyelmen kívül hagyó sztereotípia igen régóta tartja magát a köztudatban. Sokak szerint a férfiak nemcsak hogy jobban vezetnek, de ahogyan általában a nők vezetnek, az bénázás. Lassúak, körülményesek, parkolni sem tudnak. Idegesítik a férfiembert. Különösen a szőkék. Meg akinek túl jó kocsi van a feneke alatt. Vagy túl rossz. Vagy kicsi. Vagy bármilyen.

A legtöbb férfi nem csupán azt gondolja, hogy már csak a neme miatt is jobban ért az autókhoz, de abban is sokan biztosak, hogy a nőknek is pontosan azokkal a preferenciákkal kellene rendelkezniük ha autóról van szó, mert hát a férfivélemény ebben is biztosan magasabb rendű, mint bármely nőé.

Nehogy már jobban tudja, neki mi a kényelmes, hogyan érzi biztonságban magát, és a gyerekeit.

Aki automata váltós autóval jár, az nem tud vezetni

Szerintünk ez az egyébként gyakran hangoztatott állítás szimplán hülyeség, ezért kikértük egy több évtizede az autókereskedelemben dolgozó szakember véleményét.

Mint kiderült, ő maga is az automata váltók elkötelezett híve. Kérdésünkre elmondta, hogy bár kifejezetten szeretett kézi váltós autóval járni, de a mai automata váltók olyan jól tervezettek, hogy erről a kényelemről már nem szívesen mondana le. Ennek ellenére véleménye szerint itthon az autósok zöme előítéletes, mert a kézi váltók sokáig szinte egyeduralkodók voltak a piacon, és csak az utóbbi években kezdett el elterjedni az automata.

Hogy mi a különbség?

"Mint a tekerős és az elektromos ablak között" - jellemezte a különbségeket nekünk.

Szerinte főleg a személyes tapasztalat hiánya miatt sütik "az autót vezetni nem tudók választása" bélyeget az automata váltós autók használóira. Tapasztalata szerint egyébként aki egyszer kipróbálja, az nem akar visszatérni a kézi váltóra, és ennek semmi köze az illető neméhez.

"A saját feleségem először kézzel-lábbal tiltakozott, hogy automata váltósra cseréljük autóját, mert attól tartott, sportos vezetési stílusának nem felel majd meg az új járgány. Ma már ugyanígy tiltakozna, ha felvetném, hogy üljön vissza egy kézi váltóval szerelt modellbe" - mondta.

Az automata váltót nem csak a rutinos, de a bizonytalanabb autósok is könnyen megszeretik, hiszen nemcsak a dugóban kuplungolást felejthetik el mind, de a gyakorlatlanabbak is magabiztosabban járhatnak az utakon elindulástól az újbóli leparkolásig.

A modern váltócsodák (főleg tempomattal együtt) egészen más, és sokkal komfortosabb vezetés-élményt adnak, és nem meglepő módon rövid idő alatt megszerettetik magukat még a meggyőződéses kézi váltó hívekkel is. Nem véletlen, hogy egyes prémium márkák már csak ilyennel szerelik modelljeiket.

A férfiak többnyire jobban bíznak vezetési képességeikben, míg sok nőnek kisebb az önbizalma ezen a téren is

Márpedig a sztereotip sablonok a kevésbé rutinos női sofőröket nem épp jó irányba befolyásolják: nem ritka, hogy a fiatal srácok még a T-betűt sem kitéve vakmerően száguldoznnak és ész nélkül előzgetnek, ahogy az sem, hogy sok nő azért nem szerez rutint, mert retteg, hogy ha lefulllad, ledudálják a vérbe a pirosnál, és tökéletesen biztos benne, hogy őt úgyis mindenki bénának tartja, nincs térlátása, inkább vezessen a férfi.

Ha a családban egy autó van, akkor azt rendszerint a férfi vezeti (ha kettő, akkor övé a nagyobb akkor is, ha a nő logisztikázza a gyerekeket), és ha a nőt néhanapján véletlenül mégis a volán mögé engedi a párja, akkor nem csoda, ha bizonytalan és/vagy tapasztalatlan. Aztán kapja is a fanyalgó megjegyzéseket a női sofőrökről. Ez pedig lássuk be, elég igazságtalan.

A rutinos sofőröket ugyanis legfeljebb vezetési stílusuk különbözteti meg egymástól, a nemük semmiképp. Igen, még parkolni is megtanulhat bárki, aki eleget gyakorolta.

A nők vezetési képességeit stílusát, modell, típus, szín, vagy váltóválasztását sajnos itthon is még mindig általános gyakorlat leszólni.

Az, hogy egy nő autót vezessen, az sajnos még Szaúd-Arábián kívül sem természetes. Igen jó lenne pedig, ha ebben is a embernek tekintenénk a nőket.

(FOTO: FORTEPAN / Jurányi Attila adományozó)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a Feminfo Facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.