Fekete golyókat öntenek a Los Angeles-i víztározókba

Mutatok egy videót, amit nagyon jó nézni:

De mi az isten ez?!

Hát árnyéklabdák!

Azért öntenek ilyeneket a kaliforniai víztározókba, hogy a labdán a felszínen maradva védjék a vizet a napsugaraktól. Ezzel nemcsak csökkentik a párolgást, de gátolják is, hogy bizonyos anyagok a napsugarak miatt reakcióba lépjenek, ezzel rontva a vízminőséget.

A golyókat először a kikötők környékén használták, ezekkel ijesztették el a vízimadarakat. Las Angeles vezetése azonban pár éve felismerte, hogy a labdák jók a víztározókban is a vízminőség javítására. A város 2007-ben jött rá, hogy súlyos problémákkal kell szembenéznie a vízellátásban: kevés és rossz vize van, ami az éghajlat és a tárolási viszonyok miatt hamar tönkremegy.

A fő gond, hogy a Los Angeles-i víztározók többségében sok a bróm. Ehhez meg ugye a fertőtlenítés miatt klórt adnak. A klór és a bróm viszont napfény hatására reakcióba lépnek.

Az így keletkező anyag pedig valószínűleg rákkeltő hatású.

Ezért kellenek a golyók, hogy árnyékolják a vizet. Los Angeles eddig 96 millió golyót öntött a víztározóiba, a Vox szerint viszonylag olcsón, 34,5 millió dollárért (ez kicsit kevesebb, mint 10 milliárd forint). De persze ez sem mehet örökké, ezért a város hatalmas, fedett víztározókat is épít. (Vox)