5 évre ítélték, pár nap múlva mégis szabadul Pistorius

Oscar Pistorius dél-afrikai futót 5 éves börtönbüntetésre ítélték 2014-ben, amiért megölte barátnőjét, a modell Reeva Steenkampet.

Augusztus 21-én várhatóan mégis kiengedik.

Pistorius maga nem kérte a korai szabadon bocsátást, de a börtön vezetése javasolta, hogy az első adandó alkalommal helyezzék szabadlábra a futót. Ez az első adandó alkalom jön el most, a Pistoriust elítélő határozatban ugyanis úgy rendelkezett a bíróság, hogy a sportolónak legalább teljes büntetésének hatodát rács mögött kell töltenie. Amúgy a börtönben nagyon jól viselkedik.

Hogy szabadlábon marad-e, az még nem dőlt el, ügye ugyanis novemberben a dél-afrikai legfelső bíróság elé kerül, és ha ott szándékos emberölésre változik a vád, akkor a büntetés minimum 15 évre nő majd. A 2014-es ítélet szerint szándékos emberülés bűntettében nem bűnös a sportoló, bár négyszer belőtt a vécébe az ajtón keresztül, és tudta, hogy van benn valaki, mert hallotta becsukódni az ajtót. Pistorius védői szerint a futó rablót sejtett az ajtó mögött, nem a barátnőjét.

A sportoló augusztus 21. után is házi őrizetben marad a nagybátyja pretoriai házában. A büntetése ideje alatt közösségi munkát is kell végeznie, és nem fogyaszthat alkoholt, és rendszeres pszichológiai teszteken kell részt vennie.

Versenyezni nem nagyon versenyezhet, hiszen a házi őrizet miatt szigorú szabályok korlátozzák a mozgását. A 2016-os riói paralimpiára tutira nem mehet, ezt már a szervezők is megerősítették.

Reeva Steenkamp szülei elítélték a Pistoriust szabadon engedő végzést. (MSN.com)