A magyar határ felé tartó ezer felfegyverzett bevándorlóról szóló kamu cikkel riogat az Origo

Média
2015 augusztus 16., 09:56
comments 635

Egy szerb bulvárlap híre kezdett váratlanul nagy karrierbe a magyar interneten. A szerb alo.rs cikkét a komoly újságnak nehezen tekinthető szerbiai magyar nyelvű DélHír.hu vette át, vasárnap délelőttre pedig mindez különösebb kritika nélkül elérte az Origót és a Pesti Srácok című oldalt is.

A cikkek szerint ezer felfegyverzett bevándorló közelítette meg a szerb-magyar határt Horgosnál, rendőrökre támadtak és Allah Akbar kiállításokat hallattak.

Apró szépséghibája a dolognak, hogy mindebből jó eséllyel semmi nem igaz. Maga az eredeti szerb cikk sem állít ilyesmit, ott csak a sokkoló cím volt hatásvadász, de a címben beígért videón is csak annyit látni, hogy a menekültek rossz körülmények között vonatoznak, támadásról semmi nincs. A hír maga pedig arról szól, mint ahogy az Index írja, hogy a szerb határőrök találtak egy nagyobb menekültcsoportot, akik nem álltak meg a felszólításra, és egyes tagjai agresszívan léptek fel az őrökkel szemben. De olyan komolyabb összetűzés, mint amiről a DélHír ír, nem történt.

kozszolgalat

Az, hogy kamuról van szó, az is valószínűsíti, hogy a cikk szerint mindez pénteken történt, viszont azóta sem látott napvilágot semmiféle rendőrségi vagy hatósági közlemény minderről.

Ezt a hírt szemlézte aztán gond nélkül az Origo, úgy, közben a cikk második felére beismerik ők is, hogy igazából a sztorit sem a rendőrség, sem a környéken élő magyarok nem tudták megerősíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.