Az USA visszavonja Törökországból a Patriot rakétáit

2015 augusztus 16., vasárnap 17:08
89

Az Egyesült Államok visszavonja a Törökország déli határához telepített Patriot rakétaelhárító ütegeit a Szíria irányából várható fenyegetés újraértékelése után – derült ki egy amerikai-török közös közleményből.

A NATO-partner törökországi német Patriot rakétavédelmi rendszerről hasonlót mondott a hét végén Berlinben Ursula von der Leyen német védelmi miniszter is.

Az USA, Németország és Hollandia 2013 elején, Ankara kérésére telepített Patriot rakétákat Törökországba az Active Fence (Aktív Kerítés) kódnevű NATO-küldetésben. A hollandok idén januárban befejezték a küldetésüket, a helyüket a spanyolok vették át.

Ankara a több mint négy éve tartó, véres szíriai polgárháború eszkalálódása miatt fordult a szövetségeseihez segítségért.

Az amerikai-török közlemény szerint az USA szükség esetén kész egy héten belül visszatelepíteni a Patriot-egységeket Törökországba.

A rakéták kivonását néhány héttel azután jelentették be, hogy Törökország megnyitotta incirliki légi támaszpontját az amerikai harci gépek előtt az IS terrorszervezet hadállásai elleni támadásokhoz.

A Pentagon Gaziantepből októberig két Patriot-üteget von ki, az azokat kiszolgáló 320 fős személyzettel együtt.

A német és az amerikai intézkedés oka, hogy Törökország területét inkább az IS fenyegeti, mint a szíriai kormány hadserege. A spanyol üteg továbbra is Adanában marad. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt