Brewing Bad - Reloaded

biológia
2015 augusztus 16., 16:24

Amikor alig három hónapja, arról írtam, hogy elméletileg már létrehozható olyan élesztősejt, amely a morfin-bioszintézis szinte teljes egészét képes végrehajtani (hiszen akkor vált ismertté, hogy az útvonal különböző reakcióit, ha nem is ugyanabban a sejtben, de mind egy szálig sikerült végrehajtani), de még "1-2 év kérdése, hogy a cukorból morfint előállító élesztősejt megszülessen", nem sejtettem, hogy az az 1-2 év inkább csak 3 hónap lesz.

photo_camera )

Ugyanis, mint az egy ma a Science honlapjára felkerülő cikkből kiderül, egy stanfordi laborban gyakorlatilag akkorra már elő is állították ezt a sejtet és épp az utolsó simításokat végezhették a publikáción.

Christina Smolke csoportja a korábbi tanulmányokat jegyző Vincent Martin és John Dueber legserényebb konkurense, és amire az utóbbiak csak utalgattak a cikkükben, előbbiek meg is csinálták.

Egész pontosan egy thebain nevű morfin-alapanyagot állítanak elő ezek a mesterséges sejtek és ehhez a bioszintézishez 21 darab gént kellett bevinni mesterségesen az élesztőbe. Ezen gének többsége növényekből, állatokból és baktériumokból származik. A thebain egyébként a gyógyszergyárak által is előszeretettel használt alapanyag a gyógyszerkészítésben - és ez természetesen ezeknek a kutatásoknak a fő motorja, még akkor is, ha a nagyon is valószínűsíthető másirányú felhasználás egy elég sötét árnyékot vet minderre.

Ennek fényében még inkább aktuálissá vált az előző poszt végén ismertetett bioetikai ajánlatcsomag, hiszen hiába hatékonytalan egyelőre a thebain szintézis élesztőben (Smolke szerint legalább százezerszer hatékonyabbá kell tenniük, ahhoz, hogy a gyógyszergyárakat komolyabban érdekelje a dolog), minden jel arra mutat, hogy hihetetlenül gyors a fejlődés ezen a területen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.