Ismét török katonák ellen követett el merényletet a Kurdisztáni Munkáspárt

Törökországban három katona és egy rendőr esett el szombaton a kurd fegyveresekkel vívott különböző összecsapásokban - közölte a katonai vezérkar.

A katonákat egy távirányítással felrobbantott akna ölte meg az ország délkeleti részén, Bingol város közelében. A konvojuk hat másik tagja megsebesült. A hadsereg szerint a török kormány által terroristának minősített, és betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei követték el a merényletet. A PKK a kurdok lakta terület autonómiáját szeretné kiharcolni.

A rendőr, aki egy különleges akcióban vett részt, tűzpárbajban halt meg Semdinli városnál, az iraki határ közelében.

A PKK július 25. óta napi rendszerességgel támad meg török katonákat és rendőröket, mivel a török légierő bombázni kezdte a kurdok Észak-Irakban lévő rejtekhelyeit. Ezzel kétéves tűzszünet ért véget, amelynek során pedig remény nyílt a több évtizedes konfliktus békés rendezésére, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Minderről itt írtunk hosszabban.

Július vége óta a katonaság és a belbiztonsági erők negyven tagja esett el és 174 sebesült meg a kormány adatai szerint. A sajtó a PKK veszteségeit több mint 200 főre becsüli. A légierő ez alatt az időszak alatt 400 bevetésben támadta a kurdokat az ország határán belül és Irakban. (MTI)