Újra durvul a helyzet Mariupolban - két halott

külföld
2015 augusztus 17., 12:29
comments 274

Vasárnap éjjel ukrajnai orosz szakadárok automata tüzérségi lövetekkel és aknavetőkkel hajtottak végre támadást a stratégiai jelentőségűként cimkézett ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban. Erről az ún. "M-szektorban" állomásozó ukrán haderő szóvivője tájékoztatta a 0629.com ukrán híroldalt.

Mariupol szerepe azért különösen fontos az ukrán-orosz konfliktusban, mert ha Oroszország szárazföldi összeköttetésre törekszik a már elfoglalt Krím-félszigettel, elengedhetetlen, hogy felügyelete alá vonja a kikötővárost.

photo_camera Térkép az ukrán-orosz határvidékről.

Az Azovi-tenger partján fekvű Lebedinszke és Szartana falvak voltak a támadás célpontjai. Két civil, egy 22 éves nő és egy 34 éves férfi életét vesztette, hárman megsebesültek. Kettejük állapota súlyos, a Ukraine Today értesülése szerint egy 10 éves kislány lábát amputálni kellett. A két halálos áldozat egyaránt orosz szeparatisták által megszállt területekről szökött át az ukrán fennhatóság alatt álló térségbe.

Szartanában több, mint 50 házat ért támadás, közülök ötöt gyakorlatilag elpusztítottak a lövedékek, amelyek a helyi ukrán haderők szerint az orosz kontroll alatt álló Szahanka és Kominternova településekről érkeztek. Az ukrán fegyveresek azonnali válaszcsapást mértek a szakadárokra.

Múlt nyáron Mariupolnál éleződött ki újra az orosz-ukrán szembenállás, miután a béketárgyalások megkezdése előtt orosz szabadcsapatok tüzet nyitottak a félmilliós kikötővárosra. A várost ért rakétatámadást később az ENSZ háborús cselekménynek minősítette.

(MTI) (Ukraine Today

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.