Újra durvul a helyzet Mariupolban - két halott

Vasárnap éjjel ukrajnai orosz szakadárok automata tüzérségi lövetekkel és aknavetőkkel hajtottak végre támadást a stratégiai jelentőségűként cimkézett ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban. Erről az ún. "M-szektorban" állomásozó ukrán haderő szóvivője tájékoztatta a 0629.com ukrán híroldalt.

Mariupol szerepe azért különösen fontos az ukrán-orosz konfliktusban, mert ha Oroszország szárazföldi összeköttetésre törekszik a már elfoglalt Krím-félszigettel, elengedhetetlen, hogy felügyelete alá vonja a kikötővárost.

Térkép az ukrán-orosz határvidékről.

Az Azovi-tenger partján fekvű Lebedinszke és Szartana falvak voltak a támadás célpontjai. Két civil, egy 22 éves nő és egy 34 éves férfi életét vesztette, hárman megsebesültek. Kettejük állapota súlyos, a Ukraine Today értesülése szerint egy 10 éves kislány lábát amputálni kellett. A két halálos áldozat egyaránt orosz szeparatisták által megszállt területekről szökött át az ukrán fennhatóság alatt álló térségbe.

Szartanában több, mint 50 házat ért támadás, közülök ötöt gyakorlatilag elpusztítottak a lövedékek, amelyek a helyi ukrán haderők szerint az orosz kontroll alatt álló Szahanka és Kominternova településekről érkeztek. Az ukrán fegyveresek azonnali válaszcsapást mértek a szakadárokra.

Múlt nyáron Mariupolnál éleződött ki újra az orosz-ukrán szembenállás, miután a béketárgyalások megkezdése előtt orosz szabadcsapatok tüzet nyitottak a félmilliós kikötővárosra. A várost ért rakétatámadást később az ENSZ háborús cselekménynek minősítette.

(MTI) (Ukraine Today