Már akár havi 20 600 forintot is kereshetnek a legjobban kereső észak-koreai munkások

külföld
2015 augusztus 18., 06:41
comments 52

Dél-Korea kedden bejelentette, hogy megállapodást értek el Észak-Koreával a két ország közötti Keszong ipari zónában dolgozó észak-koreai alkalmazottak minimálbéréről, hat hónapnyi vita után.

A bejelentés annak ellenére történt, hogy a félszigeten újra feszültebbé vált a helyzet, Szöul azzal vádolja Phenjant, hogy felelős egy aknatámadásért, amiben két dél-koreai katona megsérült.

Az 5 százalékos minimálbér-növekedés eredményeképp 70,35 dollárról 73,87-re, azaz kb. 20 600 forintra nő a havi jövedelem.

Észak-Koreában egy munkás nem nagyon kereshet jobban, mint a Keszong-zónában.

Keszong Észak-Koreában található kb. 10 kilométerre a határtól, nagyjából 53.000 észak-koreai dolgozik 120 dél-koreai gyártónak. Februárban kezdődött a bérvita, mikor Észak-Korea 5,18% -os béremelést akart kiharcolni az alkalmazottaknak. Dél-Korea közölte, hogy bármilyen béremelésnek egy közös döntés eredményének kell lennie. A két oldal most csak 5 százalékban tudott megegyezni, meg arról, hogy később tárgyalnak majd a fennmaradó 0.18%-ról.

Az ipari zóna fontos jövedelemforrás Észak-Koreának,

az állam ugyanis lefoglalja az állampolgárainak külföldi devizában juttatott fizetést. A munkások ennek csak töredékét kapják meg helyi pénznemben.

A dél-koreai vállalatoknak azért éri meg Keszongba települni, mert jó áron szerezhetnek alkalmazottakat, akik beszélnek koreaiul, és ezen kívül a keszongi cégek kedvezményes kölcsönöket és adó-visszatérítést kap is kapnak. (Le Figaro)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.