Az Andy Vajnától és Habony Árpádtól nagyon távol álló új portál senkit nem akar majd irritálni

Média
2015 augusztus 19., 08:34
comments 136


Nagyon nehéz már követni, hogy pontosan mi történik a jobboldali médiapiacon, de az biztos, hogy hamarosan új termékek fognak felbukkanni. Ebben a dzsungelben indul el majd egy online portál és tévé is, amit eddig leginkább Habony Árpárdhoz és Andy Vajnához kötöttek. Most a Kreatívnak adott interjút György Bence, aki korábban a TV2 programigazgatója volt.

György jelenleg a Nouvelle Media Kft. ügyvezető igazgatója, cége pedig két domaint is megvett a közelmúltban:

a faktor.hu-t és a faktortv.hu-t.

Lehet, hogy ezek egyikén fog elindulni a portál, de lehet, hogy nem. De György szerint nem is a név a legfontosabb. A lapnál több egykori TV2-alkalmazott fog még dolgozni, de még mindig keresnek embereket, ősszel indulnának el. Harminc fős szerkesztőséggel számolnak kezdetben,

Természetesen lehetnek speciális témákat feldolgozó aloldalak – mondjuk egy kiváló borrovat -, amiket egy-egy ember visz majd. Itt mindenki egy közös csapat tagja lesz, amiről leginkább a véleményrovat válik majd le, mert annak megtöltéséhez külön fogunk felkérni publicistákat.

A lap elindításához kaptak kölcsönt, ami magánemberektől származik (!). Róluk György nem akar többet mondani, a Kreatív pedig nem is feszegeti nagyon ezt a dolgot. Rákérdeznek arra, hogy Habony a kölcsönadók között van-e, hiszen Habony híres arról, hogy magánemberként csak úgy ad kölcsön pénzt, de erre György egy lakonikus nemmel felel. És ennyi, Habony neve többet nem kerül elő.

A lap hirdetésekből élne (ezzel valószínűleg nem is lesz sok gondjuk), Andy Vajnával pedig valóban munkakapcsolatban áll, ugyanis korábban részt vett egy önálló közéleti tévé létrehozásához szükséges pilot elkészítésében.

Mi sokat találkozunk, beszélgetünk, de ehhez a portálhoz semmi köze nincs, a neki végzett munka pedig időben is megelőzte az online oldal elindítását.

- mondja erről György, majd azt hogy logikusan hangzik ugyan, hogy mivel ő állandó munkakapcsolatba van Vajnával, ezért a portált is hozzákötik, de

attól az még nem lesz kormánypropaganda. Én ezt a mostani munkámat nem kötöm össze az Andy Vajnával való munkámmal. A pilot készítésekor tapasztaltak alapján szerintem nagyon ért a tévés szakmához.

És hogy milyen lesz az új portál? Tökéletes mondatok jönnek:

"Sokat vizsgáljuk a piacot, hogy milyen tartalmak kikhez jutnak el, és azt látjuk, hogy a magyar internet stilárisan szinte homogén. A hírportálok elég hasonlóan adják el a cikkeiket, szinte azonos a stílusuk. Ez az a szellemeskedő, poénkodó, fikázós hangvétel, amit a közönség ugyan megszokott, de én ezt a stílust nem kedvelem. A mi portálunk nem ilyen lesz. Nem azt mondom, hogy ellenzem humort, de nem a szellemeskedés lesz a legfontosabb stílusbeli jellemzőnk. Az a véleményünk, hogy a szövegeinkben meglévő erős információtartalom fogja megragadni az olvasóinkat. Egy új szájt szerintem jobb, ha nyelvileg semleges. Ne irritáljon senkit, és legyen könnyen fogyasztható. Sok internet-felhasználó a neten nem olvas híreket, mert nem jut el hozzá, nem úgy van megírva, nem neki íródott, sőt számukra túlságosan sok bennfentes tudást igényel a cikkek megértése. Ez nem azt jelenti, hogy a mi portálunk a legkevésbé művelt és informált embereknek szól majd, inkább olyanoknak, akiknek ez a szellemeskedő stílus nem jön be."

Online médiából egyelőre nem igazoltak senkit, de ez sem gond, mert nem klasszikus újságírást terveznek.

A megalkotandó saját stílusunk nagyon közel lesz ahhoz, amit a TV2-nél használtunk.

És politikai értelemben hogyan jellemeznéd ezt a portált? - zárul az utolsó kérdés.

Nem tudom definiálni sem a saját stábom, sem a közönségünk számára. Semmilyen politikai célunk nincs vele. Majd az olvasó eldönti, hogy hol állunk.

- zárul az utolsó válasz György Bencétől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.