Háromszor annyi a menedékkérelem, mint tavaly

Idén augusztus közepéig háromszor annyi - 123 ezer - menedékkérelmet adtak be Magyarországon, mint tavaly egész évben, közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a Magyar Hírlappal.

Összességében Afganisztánból és Szíriából érkeztek a legtöbben Magyarországra, de számottevő az Irakból, Pakisztánból érkezők aránya is.

Idén a menekültügyi hatóság nyolcvankét embert menekültként, 206-ot oltalmazottként, négyet pedig befogadottként ismert el. Nemzetközi védelmet közülük negyvenöt gyermek kapott: huszonkettőt menekültként, huszonhármat pedig oltalmazottként ismert el a magyar hatóság.

A nemzetközi védelemben részesítés leggyakoribb oka a vallási üldöztetés, valamint a származási országban kialakult háborús helyzet volt.

A Napi Gazdaság közben arról írt, már megközelítőleg 110 kilométeren áll a gyorstelepítésű drótakadály (GYODA) a kitűzött 175 kilométerből.

A Bács-Kiskun megyei Kelebián, az egyik határ menti településen a lapnak a helyiek azt mondták, két hete szinte egyáltalán nem láttak illegális bevándorlókat, írja a lap.

A teljes biztonsági határzárnak november 30-ig kell elkészülnie. (MTI)