Nyuszikkal tesztelik, mérgező-e a levegő a katasztrófa után Tiencsinben

Tbg
katasztrófa
2015 augusztus 22., 07:25
comments 70

Ketrecben kihelyezett háziállatokkal is vizsgálják a kínai hatóságok, milyen élettani hatásai vannak annak, ha a levegőbe repül 700 tonna nátriumcianid Tiencsinben.

photo_camera A kísérleti nyúl szerepében a kísérleti nyúl (Fotó: Sangaiist)

A Shanghaiist cikk szerint nyulakat, galambokat és tyúkokat raktak ki a robbanás helyszínén a kínai hatóságok az észak-nyugat-kínai városban, ahol múlt héten óriási robbanás történt egy egyelőre nem ismert üzemzavar következtében.

photo_camera - Na milyen? - Eleinte kis málna, szeder, feketeretek, majd megcsillan a cián íze, végül kis egres, kálium és valami furcsa fémes íz jön. Talán réz? - válaszolt a nyúl. (Fotó: Sangaiist)

A balesetben több mint százan meghaltak, sokakat még keresnek, a sérültek száma több százra tehető, a kitelepített lakosoké több ezerre. A robbanásban a nátriumcianid mellett több száz tonna ammónium-nitrát és kálium is elégett.

photo_camera Döglött halak a tengerparton Tiencsintől nem messze (Fotó: Sangaiist)

Aggodalomra tehát bőven van ok, a napokban például több ezer haltetemet sodort a partra a tenger Tiencsintől hat kilométerre. (Tiencsin a szárazföldi Peking legfontosabb kikötővárosa.) A hatóságok szerint a haltetemekben nem volt kimutatható a cianid.

Lehet, hogy a nyulak, a tyúkok és a galambok ezt máshogy látják, de az eredményre még várni kell. (Shanghaiist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.