Egy hónap alatt rengeteg jeget vesztett a világ leggyorsabban fogyó gleccsere

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A grönlandi Jakobshavn-gleccser drámai összeesése a NASA műholdképeinek segítségével követhető végig. Július vége és augusztus közepe között a gleccserről többször is szakadt le rengeteg jég, ezen a felvételen csak csak az látszik, milyen változások mentek végbe augusztus 14. és 16. között:

gleccser

Azt nem tudni, hogy ekkora jégveszteség világrekordnak számít-e. Vannak szakértők, akik előzetes becslésekre hivatkozva mindenesetre már arról beszélnek, hogy még soha nem rögzített az emberiség akkora jégeltűnést, mint most.

Mindez meglehetősen világos jele annak, hogyan alakul az óceánok hőmérséklete Grönland környékén. És elég erős figyelmeztetés egy rakás alacsonyan fekvő országnak. Kutatások szerint ez az egyetlen gleccser volt felelős az átlagos tengerszint egy milliméteres megemelkedéséért 2000 és 2010 között.

Egy 2013-as felvétel:

A Jakobshavn-gleccser 1850 és 2010 között több mint negyven kilométerrel lett vékonyabb, 2010 óta pedig felgyorsult az összehúzódása. Ráadásul sebessége is felgyorsult, négyszer olyan gyorsan halad, mint ahogy tette azt a kilencvenes években, évente több mint tizenöt kilométert halad. Ez pedig azért nem jó hír, mert a grönlandi jégtakaró egy jelentős része gyorsabban fog az óceánba jutni, tovább emelve így a tengerszintet. (Mashable)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.