Egy hónap alatt rengeteg jeget vesztett a világ leggyorsabban fogyó gleccsere

környezetvédelem
2015 augusztus 23., 18:41

A grönlandi Jakobshavn-gleccser drámai összeesése a NASA műholdképeinek segítségével követhető végig. Július vége és augusztus közepe között a gleccserről többször is szakadt le rengeteg jég, ezen a felvételen csak csak az látszik, milyen változások mentek végbe augusztus 14. és 16. között:

gleccser

Azt nem tudni, hogy ekkora jégveszteség világrekordnak számít-e. Vannak szakértők, akik előzetes becslésekre hivatkozva mindenesetre már arról beszélnek, hogy még soha nem rögzített az emberiség akkora jégeltűnést, mint most.

Mindez meglehetősen világos jele annak, hogyan alakul az óceánok hőmérséklete Grönland környékén. És elég erős figyelmeztetés egy rakás alacsonyan fekvő országnak. Kutatások szerint ez az egyetlen gleccser volt felelős az átlagos tengerszint egy milliméteres megemelkedéséért 2000 és 2010 között.

Egy 2013-as felvétel:

A Jakobshavn-gleccser 1850 és 2010 között több mint negyven kilométerrel lett vékonyabb, 2010 óta pedig felgyorsult az összehúzódása. Ráadásul sebessége is felgyorsult, négyszer olyan gyorsan halad, mint ahogy tette azt a kilencvenes években, évente több mint tizenöt kilométert halad. Ez pedig azért nem jó hír, mert a grönlandi jégtakaró egy jelentős része gyorsabban fog az óceánba jutni, tovább emelve így a tengerszintet. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.