A Heinz ketchup nem kecsöp

külföld
2015 augusztus 24., 15:00

Izrael egészségyügyi minisztériuma a Heinz céget újrabrandelésre kényszeríti: a ketchupjukat mostantól legfeljebb paradicsomos öntetként árulhatják, mert a cég versenytársa, az Izraelben népszerű Osem bebizonyította, hogy a Heinz ketchupoknak túl alacsony a paradicsomtartalmuk ahhoz, hogy ketchupnak (vagy kecsöpnek) lehessen nevezni.

Miközben Izraelben 41 százalékos paradicsomtartalomtól lehet valamit ketchupként árulni, addig egy európai laboratóriumban végzett vizsgálat szerint a Heinz ketchupjában csak 21 százalék volt.

ketchup

A Heinz termékeit Izraelben forgalmazó Diplomat a piacvezető Osem lobbitevékenységéről azt mondta, hogy érthető az igyekezetük, hogy ellehetetlenítsék őket, de a vádaknak nincs alapjuk.

Fun fact: a ké tsiap (茄汁) mártás már 350 évvel ezelőtt szerepelt a kínai írásokban, az angol nyelvben 1690-től ismert, de a kínaiak halfélékből és puhatestűekből készítették a fűszeres mártást, amit angol és holland tengerészek hoztak be Európába, ezután lett belőle paradicsomos öntet. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.