Fekete hétfő van az ázsiai tőzsdéken, Európa is megszívta, így a BUX is esett

gazdaság
2015 augusztus 24., 08:13
comments 142

Régen nem látott komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el a vezető tőzsdeindexek hétfőn szerte Ázsiában. A kínai gazdaság megtorpanásától való félelem, amei a globális gazdaság lassulását vetíti előre, kisebb pánikot okozott a részvénypiacokon, a befektetők tömegesen menekülnek a kockázatosnak számító eszközökből, így részvényt adnak el, hogy többek között japán jent és államkötvényeket vásároljanak.

Menekülés Kínából

Az aggodalmak akkor kezdődtek, amikor Kína két hete meredeken leértékelte valutáját, a jüant. A félelmeket tovább táplálta, hogy a vártnál is rosszabb lett a kínai feldolgozóipar augusztusi teljesítményét mérő index: a pénteki adat szerint a beszerzésimenedzser-index 6,5 éves mélypontra süllyedt.

A japán részvények kivételével a teljes ázsiai-csendes óceáni régió tőzsdei árfolyamait mutató, összetett MSCI index hétfőn 5,1 százalékkal, hároméves mélypontra zuhant. Japánban a Nikkei-225 index 4,1 százalékot esett, Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot, Ausztráliában az S&P/ASX-200 mutató több mint 4 százalékot zuhant. A tajvani tőzsde majdnem 5 százalékot, az indonéz több mint 4 százalékot veszített.

A pekingi vezetés újabb intézkedéssel próbálta megnyugtatni az izgatott részvénypiacokat: az államtanács honlapján vasárnap megjelent rendelkezés szerint a kínai nyugdíjalapok nettó eszközeik 30 százalékát mostantól a részvénypiacokon is befektethetik. Ez akár 156 milliárd dollár (43 ezer milliárd forint) többletpénzt is jelenthet.

De elemzők szerint több hónapba, akár egy évbe is beletelhet, mire ez a pótlólagos forrás megjelenik a tőzsdéken. Ezért nem is sikerült egyelőre megfékezni a kínai tőzsdéken azt az újabb eladási hullámot, amit a pénteken közölt, nagyon gyenge makrogazdasági adat váltott ki.

Hétfőn a tokiói tőzsde zárásakor a sanghaji tőzsde 6,5 százalékkal zuhant, de előzőleg bő 8 százalékos mínuszban is járt. A sanghaji tőzsdén utoljára 2007-ben volt ekkora árfolyamveszteség. A hongkongi Hang Seng index 4,75 százalékos mínuszban volt.

Európa is megszívta

Jelentős eséssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai részvénypiacokon, miután az ázsiai indexek is komoly árfolyamveszteséget szenvedtek el. A londoni részvénytőzsde fő mutatója, a FTSE-100 nem egészen 180 pontot, 2,89 százalékot veszített. Frankfurtban a DAX-30 index 357 ponttal, több mint 3,5 százalékkal zuhant. Párizsban a CAC-40 index bő 150 ponttal, 3,19 százalékkal gyengült. Már pénteken is nagy veszteséggel zártak a főbb európai mutatók. A FTSE-100 2,83 százalékot, a DAX 2,95 százalékot veszített, a CAC-40 index 3,19 százalékos mínuszban zárt.

Délelőtt fél 10-re valamivel több mint 5 százalékot esett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a kedvezőtlen nemzetközi hangulatot követve, és 21 ezer pont közelébe csökkent. A magyar tőzsde múlt csütörtökön és pénteken zárva tartott, miközben a nemzetközi piacokon jelentős eladói hullám alakult ki. Ez érte most el a magyar részvénypiacot is. A Mol 955 forinttal, 6,59 százalékkal, 13 540 forintra csökkent hétfőn fél 10-re. Az OTP-részvények ára 260 forinttal, 4,61 százalékkal, 5375 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 11 forinttal, 2,77 százalékkal, 386 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 220 forinttal, 5,05 százalékkal, 4135 forintra csökkent.

Olajpara is van

A kőolaj ára több mint hatéves mélypontra süllyedt. Kora reggel az északi-tengeri Brent fajtából egy hordó (159 liter) októberi szállításra 44,40 dollárba került. Ez 1,06 dolláros csökkenés péntekhez képest. Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) árfolyama ugyanennyivel, 39,39 dollárra esett, ami 6,5 éves mélypont. Az elemzők az olajár csökkenését is részben a kínai gazdasági növekedés megtorpanásától való félelemmel magyarázták.

Ide menekül a pénz

Ahogy az piaci pánikok idején lenni szokott, felfelé araszol az arany ára. A nemsfémből egy uncia (31,1 gramm) 1156 dollár körül forgott hétfő reggel. Ez ugyan 0,3 százalékos csökkenés péntekhez képest, de az árfolyam előzőleg 1165 dolláron, sőt pénteken 1168 dolláron is járt, ami másfél hónapos csúcs. Az arany több mint 4 százalékot drágult a múlt héten, ilyesmire több mint hét hónapja nem volt példa.

Az amerikai kincstárjegy árfolyamán is látszik, hogy a befektetők biztonságos, menedékeszközökbe csoportosítanak át: az irányadó tízéves papír hozama 2 százalékra, négyhavi mélypontra süllyedt. Eközben meredeken gyengültek a feltörekvő országok devizái, a dél-afrikai rand értéke rekordalacsonyra süllyedt az amerikai dollárral szemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.