Kétszáz év után először mehetnek akkor szabadságra a párizsi pékek, amikor akarnak

gasztronómia
2015 augusztus 24., 14:20
comments 65

A francia kormány nemrég egy törvénymódosítással egy kétszáz éve, a francia forradalom óta élő szabályt törölt el, ami eddig megkötötte, mikor mehetnek szabadságra a párizsi pékek. Mostantól viszont bármikor, akár nyáron is.

Az eredeti szabályozás 1790-ig nyúlt vissza, és biztosította, hogy minden környéken állandóan biztosítani kell a baguette-ellátást. A rendelkezést 1995-ben felülvizsgálták, és azóta évente megújították, ennek értelmében pedig az 1100 párizsi pékség egyik felének nyitva kell lennie júliusban, a másik felének pedig augusztusban nyaranta. Ha egy pék mégis szabadságra ment és bezárta az üzemét, napi 11 eurós büntetést kapott. De ez az enyhébb szabályozás is odalett, Párizsból érkező hírek szerint pedig a pékek el is mentek sorban szabadságra augusztusban.

Hogy pontosan hányan voltak végül nyitva a hónapban, arról nem készült hivatalos statisztika, de a brit sajtó már baguetteválságról beszél, míg a francia sajtó próbálta mérsékelni a probléma súlyát. A párizsi pékcéh alelnöke szerint sincs gond, lehet nem elsőre, de bárki találhat Párizsban baguettet, ha akar.

Az Atlantic helyszínen járó újságírója is azt találta, hogy a nyitva tartó pékségekben nagyobb lett a roham, jobban kifárasztva a nyaralásra sem elmenő pékalkalmazottakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.