Orbánnak hagyják meg a vacsorájukat a Széchenyi-díjasok

politika
2015 augusztus 24., 05:08
comments 533

Fehér Márta, a BME Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének 2005-ben Széchenyi-díjjal kitüntetett professzora az Élet és Irodalomba írt nyílt levélben kérte a Széchenyi-díjasokat, hogy utasítsák vissza a miniszterelnök díszvacsora-meghívását. (Orbán Viktor idén harmadszor hívta meg a tudósokat, hogy az MTA alapítójának születésnapját szeptemberben egy fogadáson együtt ünnepeljék.)

A kezdeményezéshez csatlakozott a szintén 2005-ben kitüntetett Radnóti Sándor és a 2004-ben díjazott Ludassy Mária is. Az örökös aláíró Radnóti Sándor a Népszavában sorolta az okokat, mint mondta, a kormány súlyos ellenségeskedést szít a magyar társadalomban, minden ellenzéki pártot ellenségnek állít be, és csak azokat tekinti magyarnak, akik a jelenlegi kurzusnak a hívei.

Fehér szerint „ha hagyjuk, hogy a tudományos világra rátelepedjen a politika, akkor nemcsak egy-egy egyetem kerül veszélybe, hanem az egész társadalom”, mint írta:

„Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja. Caligula, az őrült római császár is így tett, amikor szenátorrá nevezte ki lovát, Incitatust.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.