Orbánnak hagyják meg a vacsorájukat a Széchenyi-díjasok

politika
2015 augusztus 24., 5:08
comments 534

Fehér Márta, a BME Filozófia és Tudománytörténeti Tanszékének 2005-ben Széchenyi-díjjal kitüntetett professzora az Élet és Irodalomba írt nyílt levélben kérte a Széchenyi-díjasokat, hogy utasítsák vissza a miniszterelnök díszvacsora-meghívását. (Orbán Viktor idén harmadszor hívta meg a tudósokat, hogy az MTA alapítójának születésnapját szeptemberben egy fogadáson együtt ünnepeljék.)

A kezdeményezéshez csatlakozott a szintén 2005-ben kitüntetett Radnóti Sándor és a 2004-ben díjazott Ludassy Mária is. Az örökös aláíró Radnóti Sándor a Népszavában sorolta az okokat, mint mondta, a kormány súlyos ellenségeskedést szít a magyar társadalomban, minden ellenzéki pártot ellenségnek állít be, és csak azokat tekinti magyarnak, akik a jelenlegi kurzusnak a hívei.

Fehér szerint „ha hagyjuk, hogy a tudományos világra rátelepedjen a politika, akkor nemcsak egy-egy egyetem kerül veszélybe, hanem az egész társadalom”, mint írta:

„Itt most bárkiből bármi lehet, ha a hatalom úgy gondolja. Caligula, az őrült római császár is így tett, amikor szenátorrá nevezte ki lovát, Incitatust.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt