Porosenkó fokozódó orosz inváziótól tart

Hétfőn vhuszonnégy éve, hogy a Szovjetúnió felbomlása után Ukrajna független országként létezik.

Ennek alkalmából Petro Porosenkó ukrán elnök, aki később Berlinbe utazott, hogy ott Franciaország és Németország vezetőivel egyeztessen a kelet-ukrajnai orosz szakadárokkal kötött (és általuk megszegett) tűzszünet-egyezségről, beszédet mondott a kijevi főtéren.

Ukrajna miniszterelnöke, Petro Porosenkó. (SERGEI SUPINSKY / AFP)

Porosenkó arról beszélt, hogy az ország 25. független éve kritikus lesz megmaradása szempontjából és akár egyetlen rossz lépés következményei is fatálisak lehetnek Ukrajna jövője szempontjából. Porosenkó szerint

az oroszok nem tettek le Ukrajna közvetlen inváziójáról

és arra is fel kell készülni, hogy a szeparatisták újra akcióba kezdenek az ország belsejében. Az elnök szerint ígérete ellenére az orosz haderő nem fejezte be a csapatok felvonultatását:

"legalább 50 ezres orosz hadsereg vert tanyát az ukrán határon, és további 9 ezer támogatja a kelet-ukrajnában táborozó szakadár csapatokat",

ráadásul újabb és újabb harcikocsik haladnak keresztül a két ország határán. Oroszország természetesen továbbra is tagadja azokat a (NATO által is megfogalmazott) vádakat, miszerint bármiféle támogatásban részesítené a Kelet-Ukrajnában akciózó szabadcsapatokat. Porosenkó megismételte, hogy az orosz beavatkozás már 2100 ukrán katona életét követelte.

"Ukrajna harca Oroszországtól való függetlenségéért tovább folytatódik."

(Reuters)