Tíz ember halt meg idén bikafuttatáson Spanyolországban

Legutóbb vasárnap halt bele a sérüléseibe egy negyvenes éveiben járó férfi.

Az áldozatot, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, többször is megdöfte szarvával egy bika az északkelet-spanyolországi Borriolban. A férfi a kórházban halt bele a sérüléseibe.

Az elmúlt héten négy haláleset történt az ország négy különböző pontján, ami azt jelenti, hogy a mostanival együtt - a 2009-es rekordot elérve - tízre nőtt a bikafuttatásokon felöklelt halálos áldozatok száma az országban.

A halálesetek egyike Toledo közelében történt, ahol egy 55 éves férfit öklelt halálra egy bika, amelyet épp a mobiltelefonjával filmezett az áldozat. Egy 80 éves férfit a nyakánál nyársalt fel egy állat. A halálesetek száma majdnem biztosan növekedni fog, mivel a kisebb városok rendszerint augusztusban és szeptemberben rendeznek ünnepségeket a védőszentjeik tiszteletére.

A halálozási mutatók megugrásának egyik oka, hogy a gazdasági válság lecsengésével azon városok egy része, amelyek korábban lemondtak a bikás rendezvényekről a költségek lefaragása érdekében, most újra szerveznek ilyen eseményeket.

A spanyol média szerint idén nagyjából 16 ezer helyi hatóság ütemezett be bikás rendezvényeket, ami nagyjából kétezerrel több mint az előző évben, ugyanakkor a májusban megválasztott baloldali városi tanácsok egy része, köztük Villafranca de los Caballeros vezetősége, határozottan elutasítja az ilyesfajta szórakozást.

A villafrancai városi tanács megszavazta, hogy azt a 18 ezer eurót, amennyibe egy ilyen rendezvény kerül, inkább arra költik, hogy könyveket és eszközöket vásárolnak a helyi iskolák számára.

Manuela Carmena, Madrid frissen megválasztott polgármestere pedig kijelentette, hogy egyetlen eurónyi közpénzt sem fognak bikafuttatások finanszírozására fordítani. (MTI)