Tíz ember halt meg idén bikafuttatáson Spanyolországban

ÁLLAT
2015 augusztus 24., 14:25
comments 115

Legutóbb vasárnap halt bele a sérüléseibe egy negyvenes éveiben járó férfi.

Az áldozatot, akinek személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, többször is megdöfte szarvával egy bika az északkelet-spanyolországi Borriolban. A férfi a kórházban halt bele a sérüléseibe.

Az elmúlt héten négy haláleset történt az ország négy különböző pontján, ami azt jelenti, hogy a mostanival együtt - a 2009-es rekordot elérve - tízre nőtt a bikafuttatásokon felöklelt halálos áldozatok száma az országban.

A halálesetek egyike Toledo közelében történt, ahol egy 55 éves férfit öklelt halálra egy bika, amelyet épp a mobiltelefonjával filmezett az áldozat. Egy 80 éves férfit a nyakánál nyársalt fel egy állat. A halálesetek száma majdnem biztosan növekedni fog, mivel a kisebb városok rendszerint augusztusban és szeptemberben rendeznek ünnepségeket a védőszentjeik tiszteletére.

A halálozási mutatók megugrásának egyik oka, hogy a gazdasági válság lecsengésével azon városok egy része, amelyek korábban lemondtak a bikás rendezvényekről a költségek lefaragása érdekében, most újra szerveznek ilyen eseményeket.

A spanyol média szerint idén nagyjából 16 ezer helyi hatóság ütemezett be bikás rendezvényeket, ami nagyjából kétezerrel több mint az előző évben, ugyanakkor a májusban megválasztott baloldali városi tanácsok egy része, köztük Villafranca de los Caballeros vezetősége, határozottan elutasítja az ilyesfajta szórakozást.

A villafrancai városi tanács megszavazta, hogy azt a 18 ezer eurót, amennyibe egy ilyen rendezvény kerül, inkább arra költik, hogy könyveket és eszközöket vásárolnak a helyi iskolák számára.

Manuela Carmena, Madrid frissen megválasztott polgármestere pedig kijelentette, hogy egyetlen eurónyi közpénzt sem fognak bikafuttatások finanszírozására fordítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.