Besson idehozhatja a rekordköltségvetésű akciófilmjét

a hetedik művészet
2015 augusztus 25., 11:49
comments 65

Amennyiben nem részesülhet a franciaországi filmes adókedvezményekből, Luc Besson Magyarországon forgatja következő filmjét, a Valerian című tudományos-fantasztikus képregény alapján készülő sci-fi akciófilmet. Ezt a francia filmrendező-producer mondta az RTL francia kereskedelmi rádiónak hétfő este adott interjúban.

Besson az európai filmművészet legnagyobb költségvetésű akciófilmjét készíti elő. A 170 millió euróból készülő Valerian főszerepeit Dane DeHaan, Cara Delevingne és Clive Owen alakítják. A rendező maga írja a forgatókönyvet, felesége, Virginie Besson Silla producerként jegyzi a munkát Besson produkciós és forgalmazó cégének képviseletében. A még idén elkezdődő forgatás várhatóan fél évig tart és ezer embernek biztosít munkát.

Besson attól tart, hogy kénytelen lesz a filmet Magyarországon forgatni, miután nem részesülhet a francia filmes adókedvezményekből.

"Jeleztem a (francia) illetékeseknek, mert tényleg Franciaországban szeretném megcsinálni. De van egy kis probléma: az adókedvezmények. Franciaországban 20 százalékosak a francia filmek és 30 százalékosak a külföldi filmek számára. De én angolul forgatok, így francia filmként nulla százalék jár nekem. De külföldi filmként is nulla százalékot kapok, mert a producer francia. Jogi csapdában vagyok" - mondta Besson az interjúban.

Amennyiben a jogi probléma miatt nem megoldható a forgatás, a rendező saját szavai szerint "valószínűleg Magyarországon" forgatja a filmet, ahol megközelítőleg 35-40 százalékos adókedvezményben részesülhet.

"Patrióta vagyok, de 15-20 millió egy kicsit sok ... Ha Franciaországban nem tekintenek minket egy normális amerikai stúdiónak és nem részesülhetnünk a többiekhez hasonlóan a kedvezményekből, nem fogunk tudni Franciaországban forgatni, ez biztos" - hangsúlyozta.

"Ez bosszantó. Egyáltalán nincs kedvem Magyarországon forgatni. A hazámban szeretnék forgatni, francia stábbal. Közel ezer munkahelyről van szó, amit nem szeretnék külföldre vinni. De adókedvezmény nélkül nem tudom megcsinálni a filmet. Ez egyszerűen anyagilag nem lehetséges ... Nem vagyok sem optimista, sem pesszimista. Készítem elő a filmet, és remélem, minden megoldódik" - tette hozzá.

A Valerian jövőben játszódó történetében DeHaan űr- és időutazót alakít, tipikus szuperhőst, partnere, Delevingne pedig vörös hajú társát, a rendkívül intelligens Laurelinét játssza. A produkció bemutatását 2017 nyarára tervezik. Az 1967-től Pierre Christin és Jean-Claude Mezieres által rajzolt és írt Valerian című képregényt, amelynek kalandjaiból gyűjteményes kötet is született, világszerte 21 nyelven több mint tízmillió példányban adták el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.