42 évesen meghalt Marcy Borders, a „dust lady”

2015 augusztus 26., szerda 6:53
344

Marcy Borders 42 évesen meghalt gyomorrákban. Amikor tavaly diagnosztizálták, elmondta, szerinte attól lett rákos, hogy 2001. szeptember 11-én, a WTC két toronyházának összeomlásakor beterítette a mérgező por, és letüdőzte. Mint mondta, nem volt semmilyen betegsége, magas vérnyomása se volt, így nem lehet más a felelős, csak a mérgező por.

A nő alig egy hónapja dolgozott a Világkereskedelmi Központban, amikor a terrortámadás történt. A 81. emeleten volt, amikor az első repülőgép becsapódott, de ki tudott menekülni az épületből, csakhogy az összeomláskor beterítette a por. Az AFP fotósa, Stan Honda fényképezte le, és mielőtt kiderült volna, hogy kicsoda, a róla készült kép bejárta a világot, onnantól mindenki csak „dust lady”-ként ismerte.

Marcy Borders balra 2001. szeptember 11-én, és jobbra 2002. március 8-án (Fotó: Stan Honda / AFP)

A New Jersey-i nő emiatt elveszítette a munkáját, és később sem sok segítséget kapott. 2011-ben elmondta, hogy az élete teljesen kisiklott: vagy tíz éve nem dolgozott, rettegett a repülőktől, és ha meglátott egy embert egy háztetőn, azt hitte, hogy le akarják lőni.

A támadás óta több száz érintettnél állapítottak meg rákot, de az orvosok máig nem tudták az eseteket összekötni a terrortámadással. Pedig tavaly szeptemberben ugyanazon a napon is meghalt három tűzoltó, aki a Ground Zerónál dolgozott: az 58 éves Daniel Heglundnak csontrákja, az 56 éves Robert Leavernek leukémiája, az 58 éves Howard Bischoffnak bélrákja volt. (Sky News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt