42 évesen meghalt Marcy Borders, a „dust lady”

Terrorizmus
2015 augusztus 26., 06:53
comments 342

Marcy Borders 42 évesen meghalt gyomorrákban. Amikor tavaly diagnosztizálták, elmondta, szerinte attól lett rákos, hogy 2001. szeptember 11-én, a WTC két toronyházának összeomlásakor beterítette a mérgező por, és letüdőzte. Mint mondta, nem volt semmilyen betegsége, magas vérnyomása se volt, így nem lehet más a felelős, csak a mérgező por.

A nő alig egy hónapja dolgozott a Világkereskedelmi Központban, amikor a terrortámadás történt. A 81. emeleten volt, amikor az első repülőgép becsapódott, de ki tudott menekülni az épületből, csakhogy az összeomláskor beterítette a por. Az AFP fotósa, Stan Honda fényképezte le, és mielőtt kiderült volna, hogy kicsoda, a róla készült kép bejárta a világot, onnantól mindenki csak „dust lady”-ként ismerte.

photo_camera Marcy Borders balra 2001. szeptember 11-én, és jobbra 2002. március 8-án (Fotó: Stan Honda / AFP)

A New Jersey-i nő emiatt elveszítette a munkáját, és később sem sok segítséget kapott. 2011-ben elmondta, hogy az élete teljesen kisiklott: vagy tíz éve nem dolgozott, rettegett a repülőktől, és ha meglátott egy embert egy háztetőn, azt hitte, hogy le akarják lőni.

A támadás óta több száz érintettnél állapítottak meg rákot, de az orvosok máig nem tudták az eseteket összekötni a terrortámadással. Pedig tavaly szeptemberben ugyanazon a napon is meghalt három tűzoltó, aki a Ground Zerónál dolgozott: az 58 éves Daniel Heglundnak csontrákja, az 56 éves Robert Leavernek leukémiája, az 58 éves Howard Bischoffnak bélrákja volt. (Sky News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.