Dzsihádos videókat nézett a vonaton a kalasnyikovos támadó

2015 augusztus 26., szerda 4:11
200

Hétfő éjjel a francia ügyészség bejelentette, hogy terrorizmussal vádolják Ayoub el-Khazzanit. A marokkói származású 25 éves férfi pénteken egy Amszterdamból Párizsba tartó vonaton egy kalasnyikovval a kezében keltett feltűnést. Három amerikai és egy brit utas a földre teperték és lefegyverezték. A késével egy utast így is komolyan megsebesített. A támadást megfékező utasok között szabadságon lévő amerikai katonák is voltak.

El-Khazzani az elfogása után azzal védekezett, hogy ő nem terrortámadásra készült, hanem ki akarta rabolni az utasokat, a nála lévő fegyvert pedig egy brüsszeli parkban találta.

A francia ügyészek szerint védekezése nem reális. Megállapították, hogy volt nála egy aznap aktivált telefon, amin a YouTube-ról dzsihádista propagandát nézett a vonaton. 270 töltényt is vitt magával, és egy palack benzint is. Mindezek egyértelműen arra utalnak, hogy a férfi nem fenyegetni akart fegyverével, hanem minél több embert meg akart ölni.

A francia nyomozók megállapították, hogy el-Khazzani 2007-ben költözött Marokkóból Spanyolországba, ahol feltűnt a hatóságoknak, hogy radikális iszlamista nézeket vall. Később Franciországba majd Belgiumba költözött. Megerősítették, hogy idén tavasszal Törökországba utazott, feltehetően azért, hogy onnan Szíriába menjen, de azt még nem nyomozták ki, hogy tényleg bejutott-e az Iszlám Állam által ellenőtzött területre.

Most az is kiderült, hogy a merénylet kísérlete előtt Brüsszelben a nővérénél lakott. A lakásban házkutatást tartottak a belga rendőrök. Nem állítottak elő senkit, de több tárgyat is lefoglaltak, ezek természetéről azonban még nem árultak el részleteket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt