Túltolták az aggódást a Zsidó Fesztivál szervezői

érdekes adat
2015 augusztus 26., 03:03
comments 632

Nagyon kínos kultúrkampf gerjedt a Zsidó Kulturális Fesztivál körül.

A szervezők még a múlt héten jelentették be, hogy a meghirdetett programmal ellentétben mégsem kérnek Petrás Mária énekes fellépéséből, mert korábban fellépett a szélsőjobboldali Magyar Szigeten.

A Népszava egyik olvasója hívta fel erre a figyelmet, az olvasó levelét pedig lehozta a lap. Az olvasó jelzésére reagálva a fesztivált szervező Zsidó Hitközség vasárnap közölte, hogy lemondják a művésznő fellépését, aki szerintük “maga is belátta, hogy ha ezek a tények ilyen erős érzelmeket váltanak ki, akkor nem lép fel a zsinagógában.”

A Magyar Nemzetből most az derült ki, hogy Petrás nem látott be semmit, mert nem is volt mit belátnia. Petrás Mária ugyanis nem lépett fel a Magyar Szigeten. A Népszava olvasója tévedett, a Zsidó Fesztivál szervezői pedig nem ellenőrizték az állítását.

Petrás többek között ezt mondta a Magyar Nemzetnek: "Nem én léptem vissza a szerepléstől. Nem szeretném, ha ezt bárki úgy értelmezné, hogy elvállaltam, aztán mégsem megyek, azért, mert utálok bárkit is. Ez távol áll tőlem. A csángó magyar kultúrát képviselem, és semmilyen népcsoportot nem ítélek el, nem utálok. Nem is tehetném, hiszen keresztény vagyok, ragaszkodom a keresztény értékekhez. Kár, hogy ez így történt."

A Muzsikás együttessel lépett volna fel Petrás. A zenekar egyik tagja közölte, ezek után ők sem lépnek a fesztiválon, amelynek egyébként korábban rendszeresen szereplői voltak. (MNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.