A német rendőrök szerint semmi értelme bűncselekményként kezelni az illegális határátlépést

A Német Bűnügyi Rendőrség Szakszervezete (BDK) szerint nincs sok értelme, ha minden engedély nélküli határátlépést követően nyomozást kell indítaniuk azokkal szemben, akik aztán menekültstátuszt kapnak. A rendőrök szerint ez ellentmondásos, mert a menekülteknek egyébként semmilyen legális lehetőségük nem lenne, hogy Németországba utazzanak, és ott menedékjogot kérjenek.

A szakszervezet elnöke, Andy Neumann szerint

épp itt az ideje, hogy befejezzék a menekültek kriminalizálását. Szerinte az eddigi gyakorlat skizofrén és diszkriminálja az érintetteket.

Szerinte nincs sok értelme, hogy miközben meg akarják óvni az embereket a háborútól és az üldözéstől, aztán rögtön büntetőeljárást indítanak ellenük.

Szerinte az illegális határátlépést ezentúl egyszerűen csak szabálysértésként kellene kezelni. Ezzel még a rendőrség dolgát is nagyban megkönnyítenék, mert a rengetek eljárás csak terhet jelent nekik.
Hozzátette, hogy a határátlépés dekriminalizálása egy világos jelzés lenne arra, hogy szívesen látják őket.

Ezzel szemben a magyar kormány épp most szigorítaná a Btk-t, hogy akár 3-4 évet is kiszabható legyen az illegális határátlépésért és a határzár megrongálásáért.

(via Spiegel)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.