Magyar rendszáma van a holttestekkel teli teherautónak

bűnügy
2015 augusztus 27., 12:52
comments 870

Újabb részleteket közölt az osztrák rendőrség és Lázár János a több tucat halott menekülttel teli teherautóról. Az autót Pandorf környékén, az osztrák A4-es autópályán csütörtökön tűnt fel az osztrák hatóságoknak. Az autó a leállósávban parkolt.

photo_camera AFP PHOTO / DIETER NAGL

Az osztrák rendőrök kora délután bejelentették, hogy a járműnek magyar rendszáma van. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt alig egy órával később megerősítette. Hozzátette, hogy a járművet Szlovákiában vásárolták, erre utal egyébként, hogy egy szlovák kolbászgyár reklámja van ráfestve. A magyar rendszámot Kecskeméten, egy román állampolgár váltotta ki.  A magyar rendőrség együttműködik az osztrákokkal.

A gyanú szerint embercsempészek használhatták az autót.

Továbbra sem tudják még, hogy összesen hány ember lelte halálát a járműben. A teherautóban lévő holttestek számát 20 és 50 közé becslik. Korábban azt mondták az osztrák hatóságok, hogy a menekültek halálát fulladás okozhatta, de legutóbb azt mondták, hogy nem tisztázták még az okot.

photo_camera AFP PHOTO / DIETER NAGL

A teherautó legalább szerda óta parkolt az autópálya leállósávjában. A benne lévő holttestek csütörtök délre igen rossz állapotban voltak már, a járműből emberi maradványokból származó folyadék szivárgott.

Lindsey Hilsum, a Channel 4 helyszínen lévő újságírója arról ír, hogy a holttesteket még nem szedték ki a járműből. A teherautó közelében erős bűz érezhető. Hilsum információi szerint a teherautó Szerbiából érkezett Ausztriába.

Az osztrák belügyminiszter sötét napnak nevezte ezt a csütörtököt és a határok szigorúbb ellenőrzését ígérte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.