A kormány októberben nekiáll a doktori képzés átalakításának

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár katasztrofálisnak nevezte a doktori képzést Doktoranduszok Országos Szövetségének Nyári Tábora megnyitóján, Pécsen. Szerinte a PhD-hallgatók mintegy fele jut el a végszigorlatig, s mindössze 23-25 százaléka szerzi meg a doktori fokozatot, ez pedig sem a megfelelő egyetemi oktatói, sem a kutatói utánpótlás biztosítására nem elég.

Még az is felmerült benne, hogy a tudományterületek jelentős részében a jelenlegi három év rövidnek bizonyul értékelhető, megvédhető eredmények felmutatásához, de sok esetben nem megfelelőek a képzőhelyek által biztosított feltételek, nagy a hallgatók, témavezetők leterheltsége, az ösztöndíj pedig sok esetben nem versenyképes a kezdő diplomások jövedelmével.

A doktori képzés változásával kapcsolatos tervek a felsőoktatás átalakításának részeként, október 10-én kerülhetnek a kormány elé.

Az elképzelések szerint a képzés ideje a jelenlegi három helyett 2+2+1 év lenne. A hallgatók az első két évben tanulnák a kötelezően teljesítendő tárgyakat, utána a doktori szigorlatot helyettesítő komplett vizsgát tennének.

A következő két évben állami ösztöndíjjal a disszertációra készülnének, az utolsó évben pedig ösztöndíj nélkül, egy vállalatnál, vagy egyetemen elhelyezkedve véglegesítenék azt.

Beszélt arról is, hogy a doktoranduszok rendkívül alacsonynak számító 100 ezer forintos havi ösztöndíját az első két évre vonatkozóan 50 százalékkal, a következő kettőben az eredeti összeg duplájára kellene emelni.(MTI)