Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelését akarja a Fidesz

POLITIKA
2015 augusztus 28., 11:58
comments 769

A határon létesítendő tranzitzónák kialakítására és egy új jogi kategória, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet létrehozására is javaslatot tesz a kormány és a Fidesz abban az összesen 13 törvény módosítását kezdeményező javaslatcsomagban, amit pénteken nyújtanak be a parlament elé. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a csomagról egy héten belül dönthet is a parlament.

Gulyás a déli határon Szerbia felé nyitott tranzitzónákból beszélt. Ezekben sok bevándorlót lehet majd elhelyezni, és a menekültek

addig nem léphetnek ki a tranzitzónából az ország területére, amíg a menekültügyi eljárások nem zárulnak le.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány rendelheti majd el - közölte Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy

a kabinet élni is fog ezzel a felhatalmazással.

A pontos jogszabálytervezetek nélkül nehéz bármit is mondani arról, hogy ezek a tranzitzónák hogy fognak majd kinézni, de első látásra úgy tűnik, hogy minden ideérkező menekültet regisztrálni fogunk, a menekültügyi eljárás idejére a tranzitzónában tartjuk majd őket.

A menekültügyi eljárás a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapja szerint az az eljárás, amiben megállapítják, hogy a menedékkérelmet előterjesztő személy jogosult-e a menekült- vagy oltalmazotti státuszra, esetében a visszaküldés tilalma fennáll-e, visszaküldés tilalmának fenn nem állása esetén kiutasítható, illetve kitoloncolható-e, valamint a dublini átadás keretében átadható-e.

Gulyás szerint ez az eljárás a tranzitzónákban felgyorsítva pár nap alatt zajlik majd. Ettől azt reméli a kormány, hogy a menekültek nem jutnak messzebbre, Budapestre, Bécsbe, Berlinbe.

Ha valakiről a tranzitzónában úgy döntenek, hogy nem kaphat menekültstátuszt, azt visszatoloncolják.

Felvesznek közben a Btk-ba 3 új tényállást: tiltott határátlépés, határzár megrongálása és határzárépítési munka akadályozása.

Ha egy bevándorlóról bebizonyosodik, hogy ezek közül valamelyikben bűnös, és szabadságvesztéssel járó büntetést kapna, akkor őt is rögtön kitoloncolják.

A tiltott határátlépés amúgy a rendszerváltás előtt volt bűncselekmény, most csak szabálysértés, de Fidesz és a kormány tervei szerint újra bűncselekmény lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.