Az embercsempészek akár 20 ezer eurót is elkérhetnek a menekültektől azért, hogy egy furgonba zsúfolják őket

2015 augusztus 28., péntek 19:28
184

Az ausztriai menekült-katasztrófa után Európában egyre határozottabb fellépést követelnek az embercsempészek ellen. A Spiegel szerint az embercsempészek - attól függően, hogy milyen útvonalat és közlekedési eszközt használnak, kell-e nekik hamis papírokat szerezni -

akár 20 ezer eurót és elkérhetnek a menekültektől egy fuvarért.

The Migrants' Files nevű oldal adata alapján úgy becsülik, hogy a kétezres évek eleje óta közel 16 milliárd euró folyhatott be az embercsempészekhez azoktól a menekültektől, akik Európába akartak jutni.

Csak a hálózat legalján lévőket tudják elkapni

Azt, hogy az embercsempészet virágzó üzletágnak számít a szervezett bűnözők számára, jól mutatja, hogy mennyivel ugrott meg az emiatt elfogott bűnözők száma. Míg Bajorországban a tavalyi éve első felében csak 350 csempészt fogtak el, addig idén ez a szám már elérte a 860-at.

Persze akiket ilyenkor elkapnak – ahogy a mostani tragédia esetében letartóztatott 4 ember is- a csempészmaffia legalján állnak, a csoportok vezetőit ritkán sikerül elérni.

A müncheni rendőrség szerint nagyobb bűnözői hálózatok még azt is meg tudják oldani, hogy szakaszonként cserélik a sofőröket. Ha elkapnak egy ilyen csempészt, akkor az sokszor nem is látja át az egész hálózatot, csak azt a részét, amit ő ismert.

Mindenkit bezsúfolnak

Az a módszer, hogy iszonyú szűk helyekre zsúfolnak be minél több embert, ami most Ausztriában 71 ember halálához vezetett, egyáltalán nem számít ritkának.

Történt már hasonló eset Magyarországon, Mórahalom határában is, amikor a fuldokló menekülteknek sikerült kitörniük a furgonból, de a csempész akkor is inkább elmenekült, ahelyett, hogy kiengedte volna őket.

Augusztus elején Ausztriában is történt egy hasonló eset, amikor a rendőrök megállítottak egy Transportert, mert észrevették, hogy jóval többen vannak benne, mint kellene. Ekkor a csomagtérben 86 menekültet találtak, akik közül sokan már kritikus állapotban voltak. (via Spiegel)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt