Októberben Dél-Európában edz a háborúra a NATO

Nagyszabású hadgyakorlatot tart októberben Dél-Európában a NATO - jelentette be csütörtökön Washingtonban az észak-atlanti szervezet egyik parancsnoka.

Az október 3-tól november 6-ig főleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában megrendezendő gyakorlaton

36 ezer katona vesz részt 27 tagországból és hét partnerországból.

Ilyen nagy hadgyakorlatot 2002 óta nem rendezett a szervezet - mondta sajtóértekezletén a NATO átalakításáért felelős legfőbb parancsnok, Jean-Paul Paloméros francia tábornok. A gyakorlatnak a NATO-vezető szerint „nincs különösebben köze” az ukrajnai válsághoz vagy az Oroszországgal fennálló feszült viszonyhoz, megrendezését 2012-ben határozták el, amikor a NATO és Oroszország még jó viszonyban volt.

A gyakorlaton a modern háború minden összetevőjét szerepeltetik: a rakétavédelmet, az informatikai támadásokat és  hibrid háborút is, amelynek része a propaganda. Még a közösségi oldalakat is bevonják, kitalált és valószínűleg valóságos ellenségekkel.

„Nem tudom elképzelni, hogy ne lennének közben látogatóink az oldalainkon”- jelentette ki Paloméros.

A világ legnagyobb katonai szervezete most is gyakorlatozik: egy légi hadgyakorlat folyik Bulgáriában, Németországban, Olaszországban és Romániában. Tizenegy NATO-tagállam több mint 4800 katonája vesz részt a négyhetes, szeptember 13-ig tartó gyakorlaton. A gyakorlat célja annak demonstrálása, hogy az észak-atlanti szövetség képes gyorsan reagálni és egy erős és biztonságos Európa fenntartásának támogatása érdekében működni. (via MTI)