Októberben Dél-Európában edz a háborúra a NATO

külföld
2015 augusztus 28., 04:21
comments 24

Nagyszabású hadgyakorlatot tart októberben Dél-Európában a NATO - jelentette be csütörtökön Washingtonban az észak-atlanti szervezet egyik parancsnoka.

Az október 3-tól november 6-ig főleg Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában megrendezendő gyakorlaton

36 ezer katona vesz részt 27 tagországból és hét partnerországból.

Ilyen nagy hadgyakorlatot 2002 óta nem rendezett a szervezet - mondta sajtóértekezletén a NATO átalakításáért felelős legfőbb parancsnok, Jean-Paul Paloméros francia tábornok. A gyakorlatnak a NATO-vezető szerint „nincs különösebben köze” az ukrajnai válsághoz vagy az Oroszországgal fennálló feszült viszonyhoz, megrendezését 2012-ben határozták el, amikor a NATO és Oroszország még jó viszonyban volt.

A gyakorlaton a modern háború minden összetevőjét szerepeltetik: a rakétavédelmet, az informatikai támadásokat és  hibrid háborút is, amelynek része a propaganda. Még a közösségi oldalakat is bevonják, kitalált és valószínűleg valóságos ellenségekkel.

„Nem tudom elképzelni, hogy ne lennének közben látogatóink az oldalainkon”- jelentette ki Paloméros.

A világ legnagyobb katonai szervezete most is gyakorlatozik: egy légi hadgyakorlat folyik Bulgáriában, Németországban, Olaszországban és Romániában. Tizenegy NATO-tagállam több mint 4800 katonája vesz részt a négyhetes, szeptember 13-ig tartó gyakorlaton. A gyakorlat célja annak demonstrálása, hogy az észak-atlanti szövetség képes gyorsan reagálni és egy erős és biztonságos Európa fenntartásának támogatása érdekében működni. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.