Elkapták a líbiai hajószerencsétlenségért felelős embercsempészeket

külföld
2015 augusztus 29., 12:22
comments 49

Líbiában letartóztattak három embercsempészt, akik felelősek lehetnek annak a 250 embernek a haláláért, akik csütörtökön fulladtak a tengerbe, miután felborult a csónakjuk.

Az elfogott embercsempészekről megjelent egy fotó, amin a tragédiában meghalt gyerekek képeit tartják a kezükben:

photo_camera Az embercsempészek a miattuk meghalt gyerekek képeivel - Fotó: migrantreport.org

A tragédia megrázta Zuwara városát, 116 holttestet találtak a partoknál, akiknek nagy része még gyerek volt. Mindhárom csempész Zuwara városában élt, ahol elkapták őket. A fából tákolt hajót 430 menekülttel indították meg Európa felé, ami azonban az indulás után 10 perccel felborult.

zuwra

A rendőrség a túlélőktől kapott információk alapján találta meg a csempészeket. Ugyanakkor Líbiában nagyon ritkának számít, hogy embercsempészeket tartóztatnak le. Annak ellenére, hogy a az Európa felé tartó menekültek nagy része innen indul, a líbiai hatóságok júniusban egyetlen csempészt sem vontak felelősségre.

A Migrant Report líbiai forrásai azonban a mostani letartóztatástól sem lettek sokkal bizakodóbbak. Szerintük ezt a három embert csak bűnbakként mutogatják a hatóságok. Azonban ők csak a piszkos munkát végzik el, mikor csónakra teszik a menekülteket, de az üzleti részét nem ők bonyolítják le velük. Így aztán az elfogásukkal nem okoztak túl nagy zavart a csempészhálózat működésében.

Egyelőre még azt sem tudni pontosan, hogy pontosan hányan voltak a hajón. Az áldozatok nagy része Afrikából vagy a Közel-Keletről érkezett.

Az ENSZ jelentése szerint idén több mint 2400 olyan ember halt meg, aki a Földközi-tengeren keresztül szeretett volna eljutni Európába.

(migrantreport.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.