Hollandia szigorítani készül a bevándorlási szabályain

külföld
2015 augusztus 30., 12:23
comments 161

A holland kormány azt tervezi, hogy belép a bevándorlókkal szemben keményen fellépő európai kormányok sorába. Mark Rutte miniszterelnök nem is igazán tehet mást, pártja ugyanis Geert Wilders jobboldali-populista, bevándorlóellenes pártjával is verseng a szavazatokért.

A kormány azt tervezi, hogy nem ad szállást többé azoknak a bevándorlóknak, akik nem kapták meg a menekültstátuszt. Ezen kívül bezárnak 30 regionális szállást, ahol a menedékkérők ágyat, fürdési lehetőséget és élelmet kaptak eddig.

A kormány szerint annyi történne, hogy ezentúl azok, akik nem kapják meg a menekültstátuszt, csak néhány hétig lakhatnának ezeken a szállásokon. Most, ha valaki nem kap menedékjogot Hollandiában, ezeken a szállásokon maradhat, amíg a hatóságok egyeztetik vele, hogy mikor szeretne hazamenni. Azok, akik nem kapták meg a menedékjogot, és nem is akartak elmenni, így hosszabb időre ingyenszállást kaptak ezekben a befogadóközpontokban.

Rutte és kormánya azt tervezi, hogy ezentúl azok, akik nem akarnak önszántukból hazatérni, csak néhány hétig maradhatnának a szálláson, majd kirakják őket, és saját maguknak kell gondoskodniuk az ellátásukról, amíg ki nem toloncolják őket.

Akik a menekültstátusz elutasításáról szóló határozat kézhezvétele után beleegyeznek abba, hogy hazamennek, maradhatnak a szállásokon, amíg az állam meg nem oldja a hazatoloncolásukat.

A javaslat rengeteg feszültséget szült. Mikor először felmerült a szigorítás lehetősége, Rutte jobboldali liberális pártja mögül majdnem kihátrált a koalíciós partner Munkáspárt, és az ENSZ illetékes szerve is kritizálta az ötletet. Az ENSZ szerint muszáj minimális szintű ellátást biztosítani a bevándorlóknak, míg Hollandiában tartózkodnak, még akkor is, ha nem kapták meg a menekültstátuszt.

De Rutte szerint egyenesen őrültség olyan embereknek szállást nyújtani, akik nem akarnak elmenni.

„Itt most arról a csoportról van szó, akik visszamehetnek, a kormányuk visszavenné őket, de mégsem akarnak hazamenni.”

- érvelt a miniszterelnök a Reuters szerint.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.