Nem akarták, hogy az auschwitzi emlékközpont látogatói beájuljanak a hőségtől, botrány lett belőle

külföld
2015 augusztus 31., 21:42
comments 230

Botrányt kavartak az auschwitzi koncentrációs tábor helyén működő múzeum látogatóinak felállított párkapuk, mert néhány látogatnak a páraszórók a gázkamrák zuhanyrózsáit jutatták eszükbe.

A felháborodott izraeli vendégek szerint a nácik éppen ilyen zuhanyzók alatt ölték meg a rokonaikat a gázkamrákban. Egyikük, Meir Bulka a Jerusalem Postnak azt mondta, hogy az izraeli látógatókkal ízléstelennek találták a páraszórókat, majd dühbe gurulva kérték számon múzeum vezetőit, hogy ez mégis mit akar jelenteni.

Mikor a központ vezetői elnézést kértek tőle, ha a párakapuk esetleg sértőek lennének a számára, Bulka azt válaszolta, hogy a Holokauszt áldozataitól már nem lehet bocsánatot kérni ezért.

Az emlékközpont szóvivője kiadott egy nyilatkozatot, ami szerint ők mindent meg szeretnének tenni, hogy megóvják a látogatóikat a kánikulától. Számukra a látogatók egészsége a legfontosabb az extra hőség ideje alatt, amibe a páraszórók nagy segítségükre vannak. Elmondta, hogy a páraszórókat csak akkor távolítják el, ha majd elmúlik a hőség.

Elmondta, hogy a páraszórókkal kapcsolatos történelmi asszociációkat nagyon nehéz lenne kommentálni.

A gázkamrákban elhelyezett zuhanyrózsákat ugyanis sosem használták a Zyklon B beeresztésére, azt a nácik teljesen más módszerrel szivárogtatták a kamrákba.

(via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.