Jogos: Üzbegisztánban betiltották a politológiát

2015 szeptember 1., kedd 21:58
84

Nem lehet többé tanítani az egyetemeken. A hatóságok szerint azért, mert a politológia nem követi a tudományos módszereket, és a politolgóia irodalma teljesen nyugati publikációkon alapul, az „üzbég modellt” pedig nem veszik figyelembe. (Ez az érvelés valamennyire hasonlít ahhoz, amit itthon az elmúlt években az unortodox közgazdaságtannal kapcsolatban hallottunk.)

Tucatnyi politológus írt emiatt nyílt levelet a kormánynak, hogy gondolja ezt át újra.

Orbán Viktor politikus Török Gábor politológussal – az új szabályozás értelmében Üzbegisztánban mostantól csak az egyikük futhatna be karriert

2010-ben már megszüntették a politológia szakot, de azóta is tanították a tantárgyat, most viszont már semmilyen szaknak nem lesz tanítható.

Üzbegisztán elnöki alkotmányos köztársaság működik, amit az elmúlt 25 évben ugyanaz a kormány irányított. A kormány tiltja a nyilvános gyülekezést, üldözi az ellenzéki pártokat, és cenzúrázza a médiát. A Transparency International korrupciós indexe szerint a világ 175 országából a 168. helyen áll, tehát a legkorruptabbak között van. (Meduza.io)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt