Valami nagyon nem stimmel a főváros és a rendőrség kommunikációjában

Hétfőn jeleztük, hogy furcsa válaszokat kaptunk a rendőrségtől, miután az új tranzitzóna felállításának körülményeiről érdeklődtünk a hatóságnál. Az Országos Rendőr-főkapitányság a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) utalta kérdéseinket.

A BRFK azt írta, hogy nem tud olyan feladatról, amiről múlt hét közepén Tarlós István főpolgármester beszélt, miszerint a jelenleg a nagy fővárosi pályaudvarok mentén felállított tranzitzónákat a Verseny utcai piac területére helyeznék át.

mig3

A BRFK nem csak azt írta válaszában, hogy nem vesz részt az áttelepítési munkálatokban, de azt is, hogy

a hatóságoknak ilyen feladatról egyáltalán nincs tudomása.

Azt is írták, hogy

nem tartják nyílván, hány ember tartózkodik jelenleg a budapesti tranzitzónákban,

A közölt információkra válaszként telefonon megkeresett minket a főpolgármester sajtóosztályát vezető Szűcs Somlyó Mária, aki szerint a közléseink nem állják meg a helyüket.

koala_tarlos

A Főpolgármesteri Hivatalból megküldték számunkra Kocsis Máté csütörtökön tartott sajtótájékoztatójának közleményét, amely szerint a józsefvárosi polgármester Tarlóssal és Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitánnyal, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékeseivel közösen egyeztetett az illegális bevándorlással kapcsolatos intézkedésekről.

A közlemény idézi is a főkapitányt, aki arról beszélt, hogy a hatóságok emelt létszámmal keresik az embercsempészeket és szavatolják a fővárosiak biztonságát. A híradás szerint

"a megjelentek megbeszélték a Verseny utcában kialakítandó, kizárólag rövid tartózkodásra létrehozott új tranzitzónához kapcsolódó kérdéseket, és felmértük a jövőbeni feladatokat."

Kiderült, hogy az új tranzitzóna négyezer négyzetméteres területet fed majd le, ahol a tisztálkodás és az egészségügyi ellátás lehetőségeit a főváros biztosítja. Erre a Fővárosi Közgyűlés összesen 373 millió forintot különített el.

"A főpolgármester külön jelezte, hogy a budapestiek nyugalma és biztonsága érdekében a fővárosi önkormányzat minden segítséget megad a rendvédelmi szerveknek, az eljáró hatóságoknak."

Most úgy tűnik, hogy erről egyedül a BRFK-t nem tájékoztatták, vagy a kapitányságon mehetett félre az üzenet. A mi közléseink biztosan megállják a helyüket, mert azok azonosak a rendőrség által megküldött válaszokkal.

Zavaros viszont, miért mondja a BRFK, hogy nincs tudomása tranzitzónák áthelyezéséről szóló feladatról, illetve adja magát a kérdés, hogy ha nem a rendőrség, akkor vajon milyen rendvédelmi szervek segítik majd az áttelepítést illetve az új tranzitzóna védelmét.

Mindeközben a rendőrség jelenleg is intézkedik a Keleti pályaudvar területén.