Szűkre tervezték a központi tranzitzónát

POLITIKA
2015 szeptember 02., 15:10
comments 102

Kényelmes tempó

800-1000 fő befogadására lesz alkalmas a Novák piac helyén létesülő új, központi tranzitzóna

- erről Kocsis Máté, a fővárosi önkormányzat rendészeti tanácsnoka és Tarlós István főpolgármester tájékoztatta a budapesti közgyűlés tagjait. Csütörtökön kezdik meg az illetékes szervek a Verseny utcában található piac átalakítását, és a tábor felépítését. Józsefváros polgármestere arról is beszélt, hogy az új ideiglenes menekülttábor jórészt sátrakból áll majd. Ugyanitt a közgyűlés elfogadta, hogy Budapest 373 millió forintot különítsen el a menekültek ellátására. 

4_tranzitzóna_transit_zone_keleti_menekult

Tarlós István főpolgármester még múlt szerdán jelentette be, hogy megszűnnek a jelenleg a budapesti pályaudvarok környékén működő tranzitzónák, és helyettük egy központi fogadóhelység létesül. Akkor a főpolgármester azt mondta, két hét alatt készülhet el az új tranzitzóna.

Az önkormányzat most szerdán arról tájékoztatott bennünket, hogy csak csütörtökön történik majd meg a zónával kapcsolatos műszaki egyeztetés, amiről Tarlós pénteken tájékoztatja a sajtót. Nem teljesen világos, vajon a Főváros mit csinál az elmúlt egy hétben, miközben emberek ezrei kénytelenek a szabad ég alatt méltatlan körülmények között várakozni.

Szociális ellátóhely

Kevés részletet osztott meg az önkormányzat arról, hogy milyen körülményekre lehet számítani a Novák piac területén. Náluk csak a rendőrség volt kevésbé együttműködő: a hatóságok arra hivatkozva nem adtak valódi választ kérdéseinket, hogy adatigénylésünkben (amikor a tranzitzónák "áttelepítéséről" érdeklődtünk) nem éltünk "pontos szóhasználattal".

A szerdai közgyűlésen annyi derült még ki, hogy az új tranzitzóna - hivatalosan központi átmeneti szociális zóna vagy ellátóhely - alapterülete nagyjából négyezer négyzetméter lesz, a tisztálkodás és egészségügyi ellátás lehetőségét pedig a Főváros biztosítja majd.

IMG_0229

Jelenleg semmiféle koordináció sincs a tranzitzónák működtetésében.

Az egészségügyi ellátást csak karitatív szervezetek és önkéntesek látják el, az adományokat pedig a Migration Aid aktivistái gyűjtik be és osztják szét. A gyógyszerek, az étel és italosztás mind-mind adományokból történik, a Főváros és az állam ebből eddig nem vette ki részét.

Az  önkormányzat jelenleg leginkább tűzoltást végez.

Budapest önkormányzata hozzáférést biztosított a pályaudvaron a WC-khez és zuhanyzókhoz, de ez csak a jelenlevők töredékének képes tisztálkodási lehetőséget biztosítani, így a Keleti pályaudvar aluljárójában hetek óta embertelenek a körülmények. Valamit enyhít a helyzeten, hogy a Fővárosi Vízművek ugyanitt létesített egy nyilvános csapot.

IMG_0270

A Népszabadság azt írta, hogy a Csatornázási Művek 3,6 millió forintot számlázott ki WC-konténerek kiszállítása és karbantartása után, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) pedig 12,6 millióért takarított és ürítette a kukákat. Ezen kívül a BKK biztosította az irodát az önkéntesekből verbuválódó Migration Aid csapatának.

Józsefváros 0 forinttal járul hozzá a tranzitzóna fenntartásához. Szűcs Balázs, a Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője esküvői adományokból kiszállíttatott két mobil WC-t az épület Thököly úti oldalához. 

Helyhiány

Az új "szociális zóna" havi működési költsége 77 millió forint lesz, aminek nagy részét - kábé 47 milliót - az FKF visz majd el. Ezen túl jobbára onnét lehet bármit tudni az új ellátóhelyről, hogy a Migration Aid aktivistái részt vettek azon az egyeztetésen, ahol a főváros vezetői és a rendőrség kialakították a terveket, és nevük elhallgatása mellett elárultak pár részletet.

halasi sátortábor

Számukra az derült ki, hogy az új tranzitzónára az eddigiekhez képest más szabályok vonatkoznak majd. Például:

  • a területet rendőrök őrzik majd,
  • csak karszalaggal ellátott menekültek és regisztrált segítők tartózkodhatnak majd a zónában,
  • segélyszervezetek, önkéntesek nem tevékenykedhetnek a területen.

A most működő tranzitzónák nem zárt területek, ezek szerint viszont az új táborba csak meghatározott személyek mehetnek majd be. A legnagyobb kérdés az új budapesti tranzitzónával kapcsolatban az, hogy miként fog itt elférni az a töménytelen menekült, akik most a három tranzitzóna környékén töltik mindennapjaikat. Csak a Keletiben legalább kétezer ember van jelenleg, a Fővárosban a menekültek összlétszáma biztosan meghaladja a háromezer főt, és a szám növekszik.

Önkéntesek szerint feltehetően azért is tervezik szűkebbre az új tranzitzónát, hogy a menekültek ne legyenek túlzottan kényelmes körülmények között, és igyekezzenek minél előbb továbbállni.

Az új tranzitzóna kialakítása minden bizonnyal összefügg a kormány által elfogadás előtt álló új menekültügyi törvénycsomaggal. Ennek értelmében a kabinet 13 vidéki tranzitzónát létesítene határmenti településeken, és gyorsítani készül a menekültkérelmezési eljárás menetét, ami így 30-ról akár 8 napra is lecsökkenhet - részben emiatt is kell megemelni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal személyzeti létszámát.

A kormány feltehetően azért is csökkenti a budapesti tranzitzóna kapacitását, mert abban bízik, hogy érdemben felgyorsul majd az egyes menekültek elbírálása. Ha így is lesz, addig még hetek telhetnek el.

Küldtünk tisztázó kérdéseket a fővárosi önkormányzatnak: amint kapunk válaszokat, közöljük őket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.